Lenkijos žmogaus teisių kontrolierius: abortų draudimas pasmerkia moteris kančioms | Diena.lt

LENKIJOS ŽMOGAUS TEISIŲ KONTROLIERIUS: ABORTŲ DRAUDIMAS PASMERKIA MOTERIS KANČIOMS

Lenkijos aukščiausio rango žmogaus teisių pareigūnas ketvirtadienį sukritikavo teismo sprendimą, beveik visiškai uždraudžiantį abortus, sakydamas, kad jis labai suvaržo moterų teises ir „pasmerkia jas kančioms“.

Konstitucinis teismas trečiadienį paskelbė motyvus prieštaringai vertinamai spalio mėnesio nutarčiai, draudžiančiai nutraukti nėštumą vaisiaus apsigimimo atveju, net jei apsigimimas yra toks didelis, kad gimusiam kūdikiui nebus vilties išgyventi.

Spalio mėnesį teismo paskelbta nutartis sukėlė masinius protestus, tačiau iki šiol nebuvo teisiškai įsigaliojusi, nors moterų reprodukcinių teisių aktyvistai sako, kad ligoninės jau anksčiau pradėjo atšaukinėti nėštumo procedūras, nes baiminosi valdžios kaltinimų.

Trečiadienį teismui paskelbus savo nutarties motyvus, Lenkijos dešinioji vyriausybė paskelbė ją valstybės oficialiame leidinyje. Šie oficialūs žingsniai reiškia, kad nuo šiol Lenkijoje įsigaliojo beveik visiškas abortų draudimas.

Tik tokie nusikaltimai kaip išprievartavimas ar incestas ir toliau suteikia teisėtą pagrindą abortui.

Trečiadienio vakarą  protestai prasidėjo visoje šalyje, kur tradiciškai Katalikų Bažnyčia turėjo didelę įtaką, tačiau dabar sparčiai vyksta jaunų miestiečių sekuliarizacija.

„Konstitucinio Tribunolo sprendimo išteisinimas yra auganti moterų drama“, – ketvirtadienį sakė žmogaus teisių kontrolierius Adamas Bodnaras.

„Valstybė nori dar labiau suvaržyti jų teises, rizikuoti jų gyvybėmis ir pasmerkia jas kančioms, – pridūrė A. Bodnaras, nepriklausomas nuo vyriausybės pareigūnas. – Šiam puolimui priešinasi pilietinė visuomenė.“

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ tai pavadino „siaubinga diena moterims ir merginoms Lenkijoje“ ir pareiškė, kad draudimai niekada neužkerta kelio abortams.

„Jie tik gadina moterų sveikatą, nustumdami abortus į pogrindį arba priversdami moteris vykti į užsienio šalis, kad gautų aborto paslaugą, kurios joms reikia ir į kurią jos turi teisę“, – sakė „Amnesty International“ vyresnioji mokslo darbuotoja Esther Major (Ester Meidžor).

Lenkijos konservatyvi valdančioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) jau seniai siekė dar labiau suvaržyti teises į abortus. Paskutiniai parlamento bandymai įteisinti suvaržymus sukėlė masinius gatvių protestus ir dėl patiriamo spaudimo įstatymų leidėjai buvo priversti atidėti savo planus.

Lenkijos konstituciniame teisme daugiausia yra PiS paskirtų teisėjų, priimant sprendimą palaikiusių konservatorių įstatymų leidėjų kreipimąsi.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Marija

Gaila tų moterų,kurios nesupranta, kas yra abortas.Kokios tai pasekmės paskui būna.Juk šiuolaikinė moteris,jos dabar kitaip auklėtos.Mum prieš 60m.tada buvo skiepijimas dorovė,skaistumas,Dievas,ne lytinis gyvenimas.Ka dabar skiepija mama savo dukrai,neaišku?Kai nėra Dievo už tai taip ir gaunasi.Juk Dievas neleis,žudyti negimusio vaikelio?Visada galvot reik savo galva,nes tenkinti vyrų norus nėra reikalo.

nuj

nereikia sangulaut ne santuokoj

SUSIJUSIOS NAUJIENOS