Lenkų ir vengrų premjerai aptars ES biudžeto vetavimo strategiją | Diena.lt

LENKŲ IR VENGRŲ PREMJERAI APTARS ES BIUDŽETO VETAVIMO STRATEGIJĄ

Lenkijos ir Vengrijos premjerai pirmadienį susitinka aptarti strategijos dėl savo grasinimo vetuoti Europos Sąjungos biudžetą ir pandemijos paveiktos ekonomikos gaivinimo paketą dėl bloko finansavimo susiejimo su tuo, kaip valstybės narės laikosi demokratijos standartų.

Lenkija ir Vengrija ne vienus metus konfliktuoja su ES dėl demokratijos principų ir nuogąstauja, kad jas gali paveikti naujasis mechanizmas, pagal kurį būtų galima sulaikyti finansavimą bet kuriai iš 27 ES narių, neatitinkančiai bloko standartų.

Lenkų premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) pirmadienį vakare priima vengrų vyriausybės vadovą Viktorą Orbaną. Jie turi aptarti savo protesto strategiją gruodžio 10–11 dienomis vyksiančiam ES viršūnių susitikimui, per kurį turėtų būti patvirtintas blokui skubiai reikalingas pagalbos paketas ir 2021–2027 metų biudžetas, bendrai – 1,8 trln. eurų.

Tai bus antras per mažiau nei savaitę lenkų ir vengrų lyderių susitikimas šiuo klausimu.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pirmadienį sakė, kad jai įstatymo viršenybė yra „Europos projekto pamatas“ ir kad konsensuso paieškos viršūnių susitikime nebus lengvos.

„Žinome, kad neabejotinai norime rezultato. Taip pat žinome, kaip tai sunku, jei visos 27 valstybės narės negali sutarti dėl to rezultato“, – sakė A. Merkel per virtualų parlamentų Europos reikalų komitetų narių susitikimą.

Pasak kanclerės, politikai turi pateikti rezultatus, „su kuriais visi galėtų gyventi“. Bet ji perspėjo, kad niekas neveiks be „visų šalių“ kompromiso.

Šį pusmetį ES pirmininkaujančiai Vokietijai pavesta surasti kompromisą, kuris sudarytų sąlygas sausį numatytam finansinio paketo įgyvendinimui.

Vildamasis sušvelninti ES poziciją M. Morawieckis pažadėjo visišką ES lėšų leidimo Lenkijoje skaidrumą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

VNO

Kiek pamenu, ES narės gali balsuoti, kad pažeidžiančiai ES sutartį šaliai, būtų laikinai sustabdoma balso teisė.

tadas

Lenkai nori pasirodyti svarbiais ir reikšmingais, kaip ir mūsų Karabasas.

Ko tie lenkai kišasi

Pas juos dar net neįvestas euras, gyvena su savo zlotais, bet kaip tik šlėkta, taip ir co to ja, co to moja kamizelka.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS