Lenkų ministras: Ukrainos galimybės pasirašyti sutartį su ES mažesnės nei 50 proc. | Diena.lt

LENKŲ MINISTRAS: UKRAINOS GALIMYBĖS PASIRAŠYTI SUTARTĮ SU ES MAŽESNĖS NEI 50 PROC.

  • 0

Ukrainos galimybės būsimame Rytų partnerystės viršūnių susitikime Vilniuje pasirašyti Asociacijos sutartį su Europos Sąjunga (ES) yra mažesnės nei 50 proc., trečiadienį pareiškė Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis (Radoslavas Sikorskis).

Pasak ministro, Ukraina padarė "rimtų klaidų" rengdamasi šiam susitarimui ir paskutinei minutei paliko ES iškeltų sąlygų įvykdymą.

Prieš sutarties pasirašymą ES pareikalavo Ukrainos reformuoti savo teismų ir rinkimų įstatymus, atsisakyti selektyvaus teisingumo taikymo ir paleisti kalinamą buvusią premjerę Juliją Tymošenko, kuri buvo nuteista septynerius metus kalėti dėl kaltinimų piktnaudžiavus įgaliojimais.

ES nuomone, J.Tymošenko nuteisimas buvo politiškai motyvuotas.

Paklaustas, ar J.Tymošenko klausimas yra lemiamas Lenkijos sprendimui dėl paramos Asociacijos sutarčiai su Ukraina, R.Sikorskis interviu visuomeniniam radijui sakė, kad perspėjo Ukrainos valdžią nepalikti reikalų paskutinei minutei.

Jis pridūrė, kad Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius daugeliui politikų žadėjo, kad Ukraina įvykdys sąlygas dėl Asociacijos sutarties, bet esant dabartinei padėčiai Kijevo galimybės pasirašyti susitarimą mėnesio pabaigoje įvyksiančiame Vilniaus viršūnių susitikime "yra mažesnės nei 50 procentų".

R.Sikorskis pabrėžė, kad viršūnių susitikimo atidėti negalima, nes Moldova ir Gruzija yra pasirengusios pasirašyti savo Asociacijos sutartis su ES.

Ukrainos parlamentas ketvirtadienį rengiasi svarstyti įstatymų projektus, kurių priėmimas atvertų kelią įkalintai buvusiai šalies premjerei J.Tymošenko išvykti gydytis į užsienį. Priėmus šiuos įstatymo projektus būtų pašalinta pagrindinė kliūtis Kijevui pasirašyti asociacijos susitarimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS