Lenkų premjeras: esame pasirengę viskam – net uždaryti sieną su Baltarusija | Diena.lt

LENKŲ PREMJERAS: ESAME PASIRENGĘ VISKAM – NET UŽDARYTI SIENĄ SU BALTARUSIJA

Lenkų premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) sekmadienį pareiškė, kad dėl migracijos krizės jo vyriausybė yra pasirengusi sugriežtinti sankcijas Baltarusijai, įskaitant sienos kirtimo punktų uždarymą, kad būtų sustabdytas krovinių gabenimas per kaimyninę šalį.

„Lenkija akis į akį susidūrė su naujo tipo karu, kuriame kaip ginklai naudojami ir migrantai, ir melaginga informacija. Žmonės iš Artimųjų Rytų naudojami kaip gyvasis skydas, dirbtinai išpučiama energetinė krizė. Tai hibridinis karas, spaudimas rytinei ES sienai auga“, – spaudos konferencijoje Taline sakė M. Morawieckis.

Jam ypač nerimą kelia situacija pasienyje su Baltarusija, kur, anot Lenkijos premjero, „baltarusių kariuomenės veikla gali lemti situacijos paaštrėjimą“.

„Esame pasirengę viskam. Esame pasirengę ir sankcijų griežtinimui, sienos kirtimo punktų uždarymui, kad nebūtų galimybės gabenti tranzitinius krovinius“, – pabrėžė M. Morawieckis.

Anot jo, Baltarusijos valdžia vis dar trukdo pasienyje esantiems Irako ir kitų Artimųjų Rytų šalių piliečiams grįžti į tėvynę, o kariškiai ragina peiliais pulti Lenkijos pasieniečius.

„Vis dažniau galvojame apie griežtesnių sankcijų įvedimą, galvojame apie tai, kad privalome uždaryti sieną su Baltarusija iš Lenkijos pusės. Tačiau tuo pat metu turime tam tikras taisykles ir turime eiti į priekį, griežtindami savo sankcijas etapais, norime suteikti [Aliaksandrui] Lukašenkai galimybę organizuoti žmonių sugrįžimą“, – sakė Lenkijos vyriausybės vadovas.

Vis dažniau galvojame apie griežtesnių sankcijų įvedimą, galvojame apie tai, kad privalome uždaryti sieną su Baltarusija iš Lenkijos pusės.

Jis taip pat pažymėjo, kad Lenkijos ir Baltijos šalių pašonėje „vyksta kova, kurioje Baltarusijos žmonės kovoja vardan demokratinių vertybių, matome, kad represijos Baltarusijoje vis dar vyksta ir jos stiprėja“.

„Ten yra politinių kalinių, žmonės kankinami, represuojami, o Lukašenkos režimas taiko labai žiaurius metodus“, – sako M. Morawieckis.

Pasak jo, Lenkija yra pasirengusi imtis diplomatinių žingsnių, kad apribotų tolesnę migraciją iš Irako ir kitų Artimųjų Rytų šalių, iš kur migrantai atvyksta į Baltarusiją, ir paragino Europos Sąjungą „susitelkti į tokius prioritetus kaip rytinės sienos saugumas, energetinė krizė, gamtinių dujų krizė. taip pat visas rizikas ir grėsmes, susijusias su [dujotiekio] „Nord Stream 2“ paleidimu, nes tai suteiks Rusijai papildomų galimybių šantažui“.

M. Morawieckis pažymėjo, kad sekmadienį vykusių derybų su Estijos premjere metu turėjo galimybę aptarti šį klausimą.

„Akivaizdu, kad laikomės tos pačios nuomonės kaip ir Estijos ministrė pirmininkė, labai aiškiai suprantame pavojus. Esame priešakyje, kai kalbame apie energetinę grėsmę, gamtinių dujų prieinamumą ir karinę grėsmę. Estijos teritoriniam vientisumui iškilusi grėsmė, ir turime reaguoti bei laikytis solidarumo principo. Turime stiprinti savo buvimą prie rytinės Europos Sąjungos ir NATO sienos“, – pabrėžė Lenkijos premjeras.

Savo ruožtu Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas (Kaja Kalas), kalbėjusi toje pačioje spaudos konferencijoje, palaikė Lenkijos kolegą dėl sankcijų griežtinimo.

„Situacija prie Lenkijos sienų išlieka itin įtempta, o migrantų spaudimas tampa vis agresyvesnis. Svarbu skubiai įvesti naujas ir griežtas sankcijas Baltarusijai, taip pat būtina sustabdyti skrydžius iš šalių, iš kur į ES pasienį atvyksta migrantai“, – sakė ji.

Lenkijos ministras pirmininkas yra suplanavęs keletą vizitų po ES šalis, kad su partneriais Europoje aptartų esamą situaciją ir grėsmes, kylančias iš Rytų. 

Didžiausias per 30 metų bandymas destabilizuoti Europą

Lenkų premjeras taip pat pavadino migrantų krizę Baltarusijos pasienyje su Europos Sąjunga „didžiausiu bandymu destabilizuoti Europą“ per tris dešimtmečius.

„Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pradėjo hibridinį karą prieš ES. Tai – didžiausias bandymas destabilizuoti Europą per 30 metų. Lenkija nepasiduos šantažui ir darys viską, kad apgintų ES sienas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė M. Morawieckis.

GALERIJA

  • Lenkų premjeras: esame pasirengę viskam – net uždaryti sieną su Baltarusija
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Algimantas

Malačiai lenkai

o

as manau kad mums susitvarkius viduje su visa sia korumpuota fasistyne saika 1 reiketu jungtis su tom salim kaip lenkai vengrai austrai ir visa europa tik be briusdiktato kuris plinta is vakaru arogantiskos politsaikos su ju paciu pasekmem i kurias patys jav gyventojai kelia galvas ir kantrybei pasibaigus imsis ginklo ======

MANAU

Reiketu solidariai,visiem,latvijai,lietuvai,lenkijai ir ukrainai uzdaryt baltarusijos sienas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS