Lenkų prezidentas ir naujasis premjeras sako neišsprendę nesutarimų dėl teisinės valstybės | Diena.lt

LENKŲ PREZIDENTAS IR NAUJASIS PREMJERAS SAKO NEIŠSPRENDĘ NESUTARIMŲ DĖL TEISINĖS VALSTYBĖS

  • 2

Lenkijos prezidentas ir naujasis ministras pirmininkas pirmadienį sakė ir toliau nesutariantys svarbiu teisinės valstybės klausimu, nors susitikę akis į akį ieškojo bendros pozicijos įvairiose srityse.

Centristų ministras pirmininkas Donaldas Tuskas susitiko su opozicijai palankiu prezidentu Andrzejumi Duda (Andžejumi Duda) aptarti Lenkijos saugumo prieš planuojamą D. Tusko vizitą Ukrainoje ir išsiaiškinti, kuriose srityse jie gali visuomenės labui bendradarbiauti nepaisydami savo didelių politinių nesutarimų.

Vėliau abu lyderiai sakė, kad nerado bendro pagrindo itin opiu teisinės valstybės klausimu, kuriuo ankstesnė Lenkijos vyriausybė ir pats A. Duda konfliktavo su Europos Sąjunga.

D. Tusko vyriausybė imasi žingsnių savo pirmtakės prieštaringai vertinamai politikai atšaukti: paskyrė naujų žmonių į svarbius postus, perėmė visuomeninės žiniasklaidos kontrolę ir net sulaikė du buvusius vyriausybės narius, nuteistus dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais. 

A. Duda sakė paprašęs D. Tusko kai kuriose srityse palikti viską taip, kaip yra, ir „nebebandyti pažeisti įstatymų“.

Pasak prezidento, per pirmadienio derybas su premjeru daugiausia kalbėta apie buvusio vidaus reikalų ministro Mariuszo Kaminskio (Marjušo Kaminskio) ir jo buvusio pavaduotojo Maciejaus Wasiko (Macejaus Vonsiko), kuriems A. Duda siekia suteikti malonę, sulaikymą praėjusią savaitę ir apie šalies vyriausiojo prokuroro pakeitimą, kuriam prieštarauja ankstesnė valdančioji komanda.

Praėjusią savaitę A. Duda, turintis teisės daktaro laipsnį, sulaukė kritikos apkaltinęs D. Tusko vyriausybę taikant „teisinės valstybės terorą“.

A. Dudos padėjėjas Marcinas Mastalerekas sakė, kad prezidentas vetuos vyriausybės siūlomus įstatymų projektus.

A. Dudos antroji ir paskutinė kadencija baigsis 2025 metų rugpjūtį, bet jo pozicijos gali susilpnėti po 2025 metų gegužės rinkimų.

D. Tuskas pirmadienį pabrėžė, kad įstatymų gerbimas yra viena pagrindinių jo vyriausybės gairių ir kad lenkai, nuo aukščiausio rango politikų iki paauglių, vienodai atsako prieš įstatymą. Tačiau jis sakė nemanantis, kad įtikino A. Dudą taip pat žiūrėti į teisinę valstybę.

D. Tusko teigimu, praėjusį mėnesį dirbti pradėjusi jo koalicinė vyriausybė toliau priiminės sunkius sprendimus, „nes nėra kitos galimybės apvalyti padėtį Lenkijoje“.

Kalbėdamas apie A. Dudos ir ankstesnės valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) trukdymą jo vyriausybei, D. Tuskas sakė to tikėjęsis, nes „tai yra tų, kas prarado valdžią, pasiryžimo vis tiek išlaikyti savo privilegijas, savo postus ar nebaudžiamumo jausmą, rezultatas“.

Tačiau to negali būti, pridūrė naujasis vyriausybės vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Šitie

Tai neblogi bičai bet tas curwa užsienio reikalų tai dar pridirbs reikalų

N̷O̷_̷u̷k̷r̷a̷i̷n̷a̷!̷

Polska kurwa.... uźpysot jus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS