Lenkų žiniasklaida: Ukraina rizikuoja nusileisti Donbase ir nieko negauti mainais | Diena.lt

LENKŲ ŽINIASKLAIDA: UKRAINA RIZIKUOJA NUSILEISTI DONBASE IR NIEKO NEGAUTI MAINAIS

  • 10
 Derybos Minske dėl karo Donbase nutraukimo pajudėjo iš mirties taško, o pirmojo žingsnio ėmėsi būtent agresoriaus iš Rytų puolama Ukraina, rašo lenkų laikraštis „Rzeczpospolita“.
 

 

Nuo 2014-ųjų iki šiol jau beveik dvi dešimtis kartų buvo paskelbtos paliaubos. Prieš rugiapjūtę kariaujančios pusės įprastai skelbdavo „duonos“ paliaubas, o prieš rugsėjo 1-ąją – „mokyklos“. Taip pat buvo paskelbtos kelios Kalėdų ir Velykų paliaubos.

Vis dėlto nei vienos paliaubos nepadėjo užbaigti kovų regione. Vien praeitą savaitę fronte žuvo keturi Ukrainos kariai.

Dar vieną kartą paliaubas derybininkai bandys pasiekti birželio 19 d. Minske. Baltarusijos sostinėje, be Ukrainos atstovo, lankysis ir taip vadinamų Donecko bei Luhansko liaudies respublikų, Rusijos ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovai.

Tiesa, šios derybos bus kitokios, rašo „Rzeczpospolita“, mat Ukrainos atstovas derybose, kadenciją baigęs prezidentas Leonidas Kučma, netikėtai pasiūlė atšaukti prekybos embargą, kurį Ukraina yra įvedusi Rusijos remiamiems separatistams.

ESBO atstovas derybose Martinas Sajdikas tikino, kad embargo atšaukimas iš Kijevo pusės deryboms suteiktų „didžiulio proveržio“.

Vis tik, rašo „Rzeczpospolita“, kol kas neaišku, ką Ukraina gaus mainais į embargo atšaukimą. Pasak lenkų laikraščio, gali nutikti taip, kad „tiesdamas ranką, naujasis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis mainais negaus nieko“.

Be to, embargo atšaukimas sukeltų tiek teisinių, tiek ir politinių neaiškumų, teigia „Rzeczpospolita“ kalbintas Kijevo Razumkovo viešosios politikos centro analitikas Michailas Paškovas.

„Po šios blokados atšaukimo traukiniai ir sunkvežimiai ir vėl galės važiuoti į abi puses. Bet čia kyla problema, nes Ukrainos teisės požiūriu, pseudorespublikų lyderiai – teroristai, todėl draudžiamas bet koks ekonominis bendradarbiavimas su jais. Be to, kaip galima prekiauti su žmonėmis, su kuriais kariaujama?

Tai prieštarauja eilei Radoje priimtų teisės aktų. Leonidas Kučma – išmintingas ir patyręs politikas. Tikiuosi, jis žino, ką daro“, – „Rzczespospolita“ sakė M. Paškovas.

Pasak eksperto, bandymai atviromis kortomis derėtis su Rusija gali turėti labai neigiamų padarinių.

„Rusija pirma išsuka rankas ir tik tada sėdasi prie derybų stalo“, – pareiškė M. Paškovas.

 

GALERIJA

  • Lenkų žiniasklaida: Ukraina rizikuoja nusileisti Donbase ir nieko negauti mainais
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Kęstas

Laukiame karavanų ir gaujų Lietuvoje... Tie karavanai Centrinės Amerikos gyventojų, atakuojantys JAV? Prezidentas D. Trumpas susitarė su Meksika, kad jie bus stabdomi Meksikoje. Dabar jie pasuks į Europą, tame tarpe Lietuvą. Kodėl? Geriau ir pigiau. "Svarbu yra suvokimas, kad valdžios institucijos Europoje yra tolerantiškesnės, ypač įvertinus pavojų ir išlaidas, kurios gali būti įtrauktos į kelionę į Jungtines Valstijas. Tiems, kurie keliauja be migrantų karavanų, ši kelionė gali kainuoti net 10 000 JAV dolerių.Pabėgelio Hernándezo iš Centrinės Amerikos kelionė į Europą jam kainavo 2 000 dolerių: lėktuvo bilieto į Ispaniją kainą ir viešbučio rezervaciją, parodanti valdžios institucijoms, kad jis yra turistas.Skirtingai nuo Ispanijos, Belgija pripažįsta gaujos smurtą kaip priežastį suteikti prieglobstį. Per pirmąjį šių metų ketvirtį ji patvirtino 80 prieglobsčio prašytojų atvejų." Tie žmonės bus paskirstyti tame tarpe Lietuvoje. (Apie mokslą-studijas-ekonomiką)

Nu ir gerai

rusas kurio tep nori ts ne islamas o blogiau Donbasui nebus.O tas kvailas karas kankinantis žmones bus baigtas. Tai kur kas svarbiau nei ,,kažką gauti mainias".Vistiek Ukrainos oligraxai nuolat varo biznį su Rusija o tik paprastus žmones varo kariauti

Oziui

Na ne veltui tu ir esi ožys, o dar be to ir chuilustano ožys... Nepavyks tau paslemeke mus su lenkais supykdyti. Pats blogiausias lenkas yra 100 kartu geriau nei geriausias ruskid
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS