Libane įsivyravus politinei nežinomybei protestai ir toliau tęsiasi | Diena.lt

LIBANE ĮSIVYRAVUS POLITINEI NEŽINOMYBEI PROTESTAI IR TOLIAU TĘSIASI

  • 0

Pirmadienį protestuotojai Libane mėgino blokuoti pagrindinius kelius.

Demonstracijos visoje šalyje vyksta nuo spalio 17 dienos. Aktyvistai reikalauja pertvarkyti neefektyvia ir korumpuota laikomą politinę sistemą.

Judėjimo atstovai praėjusią savaitę privertė atsistatydinti šalies vyriausybę. Politikai žadėjo įgyvendinti svarbių reformų, kurios padėtų įveikti korupciją.

Tačiau pirmadienį protestai tęsėsi. Pasak demonstrantų, gatvėse jie bursis tol, kol bus įgyvendinti visi jų reikalavimai, taip pat suformuota technokratinė vyriausybė.

Sostinėje Beirute protestuotojai sėdėjo viename iš pagrindinių kelių ir susibūrė prie Centrinio banko, kurį protestuotojai laiko atsakingu už Libano ekonominę krizę.

Pirmadienį turėjo būti atidarytos Libano mokyklos, tačiau kai kurios taip ir liko uždarytos.

Libano prezidentas Michelis Aounas pasitraukiančiosios vyriausybės paprašė išlikti pareigose, kol bus suformuota nauja vyriausybė, tačiau Libane šiuo metu įsivyravo visiška nežinomybė.

Dėl valdžių padalijimo daugeliui skirtingų bendruomenių ministrų postų skyrimas gali užtrukti kelis mėnesius, o demonstrantai teigia, kad šalis negali sau to leisti.

„Žmonės ir politikai gyvena dviejuose skirtinguose pasauliuose, – teigė 34 metų Stevenas. – Prezidentas dar net nesikreipė į parlamentą, kad aptartų naujos vyriausybės formavimą“.

„Niekas mūsų neklauso“, – sakė jis.

Praėjus savaitei po vyriausybės atsistatydinimo, prezidentas ir parlamento frakcijos vis dar nesitarė dėl šio klausimo.

Pirmadienį prezidentas paragino protestuotojus užmegzti dialogą „abipusiam supratimui pasiekti“ ir teigė, kad kova su korupcija šiuo metu yra prioritetas.

„Vykdomas tyrimas apims visus pareigūnus, kiekvieno rango atstovus iš visų administracijų“, – tviterio paskyroje rašė jis.

Sekmadienį prezidentas paragino libaniečius susitelkti kovai su korupcija, sukurti ekonominės žalos atlyginimo veiksmų planą ir suburti pilietinę vyriausybę.

Tačiau manoma, kad jis taip pat reikalauja, kad jo žentas Gebronas Bassilis, kuris yra Libano užsienio reikalų ministras ir vienas iš protestuotojų labiausiai nemėgstamų figūrų, liktų vyriausybėje.

GALERIJA

  • Libane įsivyravus politinei nežinomybei protestai ir toliau tęsiasi
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS