Libano premjeras ėmėsi pastangų formuoti ilgai laukiamą vyriausybę | Diena.lt

LIBANO PREMJERAS ĖMĖSI PASTANGŲ FORMUOTI ILGAI LAUKIAMĄ VYRIAUSYBĘ

Libano naujas paskirtasis ministras pirmininkas Najibas Mikati (Nadžibas Mikatis) antradienį pradėjo konsultacijas su pagrindinėmis partijomis, siekdamas suformuoti ilgai laukiamą vyriausybę.

Milijardierius politikas, anksčiau jau du kartus ėjęs premjero pareigas, buvo paskirtas pirmadienį, praėjus kelioms dienoms po Saado Hariri (Saado Haririo) pasitraukimo.

Hassano Diabo (Hasano Diabo) vyriausybė atsistatydino po daugybės aukų pareikalavusio sprogimo Beiruto uoste pernai rugpjūtį ir vaisių nedavus pastangoms susitarti dėl naujos vyriausybės sudėties.

Valdžios vakuumas trukdo parengti potencialų Libano finansinio gelbėjimo planą. Praėjusiais metais Libanas neįvykdė skolos įsipareigojimų, ir, pasak Pasaulio banko, šalis nugrimzdo į pasaulio vieną rimčiausių krizių nuo XIX amžiaus vidurio.

N. Mikati antradienį susitiko su pagrindinių partijų, įskaitant įtakingą šiitų judėjimą „Hizbollah“ ir prezidento Michelio Aouno (Mišelio Auno) įkurtą Laisvąjį patriotinį judėjimą (FPM), atstovais.

Po šio susitikimo „Hizbollah“ deleguotas parlamentaras Mohammadas Raadas (Mohamadas Raadas) pareiškė, kad jo partija yra pasirengusi „rimtai bendradarbiauti“ su naujuoju paskirtuoju premjeru.

„Dabar būtina greitai suformuoti kabinetą, o visoms šalims – bendradarbiauti siekiant šio tikslo“, – žurnalistams sakė M. Raadas.

FPM vadovas Gebranas Bassilas (Gebranas Basilas), kritikų kaltinamas trukdymu pastangoms suformuoti naują vyriausybę, pareiškė, kad jo partija nusprendė „nedalyvauti kitame kabinete, o tai reiškia, kad neįsitrauksime į formavimo procesą“.

Interviu laikraščiui „An-Nahar“ N. Mikati pažadėjo, kad jo kabinetas bus „grynai techninis“ ir teskirtas vadovauti šaliai iki kitų metų rinkimų.

Keli įstatymų leidėjai, įskaitant parlamento vicepirmininką Elie Ferzli (Elį Ferzlį), antradienį išsakė paramą tokioms pastangoms.

„Vyriausybė susidės iš specialistų, – sakė E. Ferzli. – Kalbant apie paskyrimo procesą, jis priklausys nuo N. Mikati ir jo susitarimų su prezidentu.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS