Lietuvos ir Baltarusijos diplomatijos vadovai aptarė Astravo AE | Diena.lt

LIETUVOS IR BALTARUSIJOS DIPLOMATIJOS VADOVAI APTARĖ ASTRAVO AE

  • 2

Lietuvos ir Baltarusijos užsienio reikalų ministrai ketvirtadienį aptarė Lietuvos kritikuojamos Astravo atominės elektrinės (AE) problematiką, energetinių išteklių diversifikavimą, bei Baltarusijai skirtą humanitarinę paramą kovai su koronaviruso epidemija.

Užsienio reikalų ministerija (URM) pranešė, kad ministras Linas Linkevičius telefoninio pokalbio metu paragino Baltarusijos ministrą Vladimirą Makėjų tęsti dialogą politiniais ir ekonominiais klausimais ir akcentavo Baltarusijos įsipareigojimus dėl Astravo atominės elektrinės saugumo.

„Priminiau politinius susitarimus dėl statomos atominės elektrinės Astrave ir Baltarusijos pažadą Europos Komisijai įgyvendinti tarptautinių ekspertų rekomendacijas iki elektrinės darbo pradžios“, – pranešime sako L. Linkevičius.

Ministras pabrėžė svarbą tęsti dialogą su Europos Sąjungos (ES) Branduolinės saugos reguliuotojų grupe ir operatyviau reaguoti į balandžio mėnesį Europos Komisijos Energetikos direktorato pateiktus siūlymus Baltarusijai dėl streso testų rekomendacijų įgyvendinimo.

L. Linkevičiaus teigimu, Lietuva ir toliau prisidės prie energetinių resursų importo į šią šalį diversifikavimo. Šią savaitę laukiama į Klaipėdos uostą atvykstančio Baltarusijai skirto tanklaivio su JAV nafta.

Lietuvos diplomatijos vadovas taip pat informavo V. Makėjų apie trečiadienį Lietuvos Vyriausybės priimtą sprendimą suteikti 50 tūkst. eurų humanitarinę paramą Baltarusijai kovojant su pandemija, ir taip pat paragino Minską įgyvendinti Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas.

L. Linkevičius išreiškė viltį, kad artėjantys Baltarusijos prezidento rinkimai vyks laikantis tarptautinių standartų, kad bus sudarytos lygios galimybės visiems kandidatams, taip pat ir pilietinės visuomenės saviraiškai.

V. Makėjus tęsia darbą kaip užsienio reikalų ministras naujoje Baltarusijos vyriausybėje.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka trečiadienį pasirašė įsaką, kuriuo atleidžiama šalies vyriausybė, o ketvirtadienį premjeru paskyrė Romaną Golovčenką, iki šiol ėjusį Valstybinio gynybos pramonės komiteto pirmininko pareigas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

o'Žys \\\\\.../////

Pavojus praėjo,šiaudais kūrens.Skirstykitės,griebkit kibirus semsim ekologišką elektrą.

Viktoras

Lukašenka aukštam lygyje taip laikyk ir toliau.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS