Likus dienai iki popiežiaus atvykimo Lisabonoje prasideda Pasaulio jaunimo dienos | Diena.lt

LIKUS DIENAI IKI POPIEŽIAUS ATVYKIMO LISABONOJE PRASIDEDA PASAULIO JAUNIMO DIENOS

  • 1

Lisabonoje antradienį prasideda didžiausias pasaulyje katalikų renginys – savaitę truksianti religinė šventė, vadinama Pasaulio jaunimo dienomis.

Trečiadienį prie susirinkusiųjų prisijungs popiežius Pranciškus, vykstantis į pirmąją savo užsienio kelionę po neseniai atliktos operacijos.

Tikimasi, kad 19 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku Eduardo VII parke, nuo kurio atsiveria puikus vaizdas į Portugalijos sostinę ir Tacho upę, renginio atidarymo mišiose dalyvaus apie 300 000 žmonių.

86 metų pontifikas į Lisaboną atvyks trečiadienio rytą. Jo penkių dienų vizito Portugalijoje darbotvarkė bus labai įtempta, nors po birželį atliktos išvaržos operacijos Pranciškus devynias naktis praleido ligoninėje.

Pirmasis popiežius iš Lotynų Amerikos pasakys 11 viešų kalbų ir turės daugybę susitikimų, o šeštadienį aplankys į šiaurę nuo Lisabonos esančią Fatimą, vieną populiariausių pasaulyje katalikų piligriminių vietų.

Bažnyčios atstovai tikisi, kad sekmadienį Lisabonos pakraštyje esančiame parke popiežiaus rengiamose baigiamosiose mišiose dalyvaus milijonas tikinčiųjų. Taip bus užbaigta savaitė religinių, kultūrinių ir šventinių renginių, kurie maždaug kas trejus metus vyksta vis kitame mieste.

Pareigūnų teigimu, popiežiaus vizitui pasitelkta apie 16 000 teisėsaugos, civilinės saugos ir medicinos darbuotojų.

 

„Katalikiškuoju Vudstoku“ vadinamos Pasaulio jaunimo dienos prisideda prie Vatikano pastangų suburti jaunus katalikus tuo metu, kai pasaulietiškumas ir pasibjaurėjimas dvasininkų seksualiniu vaikų išnaudojimu verčia kai kuriuos tikinčiuosius apleisti Bažnyčią.

Portugalijos ministras pirmininkas Antonio Costa  (Antoniju Košta) pirmadienį sakė, kad tai didžiausias kada nors šalies organizuotas tarptautinis renginys ir kad į jį suvažiuos jaunimas iš viso pasaulio.

Susitikimai su prievartos aukomis

Tikimasi, kad popiežius Pranciškus vizito metu privačiai susitiks su Portugalijos dvasininkų seksualinio išnaudojimo aukomis.

Vasarį paskelbtoje nepriklausomos komisijos ataskaitoje teigiama, kad nuo 1950 metų dvasininkai, daugiausia kunigai, seksualiai išnaudojo mažiausiai 4 815 vaikų.

Bus uždaryti keliai ir metro stotys – tai iššūkis 550 000 gyventojų turinčiai Lisabonai, kur dabar ir taip gausu turistų.

 

Tyrimo metu, remiantis daugiau kaip 500 aukų liudijimais, padaryta išvada, kad Bažnyčios hierarchai Portugalijoje sistemingai stengėsi nuslėpti šį išnaudojimą.

Pareigūnų teigimu, popiežiaus vizitui pasitelkta apie 16 000 teisėsaugos, civilinės saugos ir medicinos darbuotojų.

Bus uždaryti keliai ir metro stotys – tai iššūkis 550 000 gyventojų turinčiai Lisabonai, kur dabar ir taip gausu turistų.

Iš pradžių planuotos 2022-ųjų rugpjūtį, bet dėl COVID-19 pandemijos atidėtos, Pasaulio jaunimo dienos Lisabonoje yra 16-asis tarptautinis katalikų susibūrimas, tapęs didžiausiu tokiu visame pasaulyje.

Popiežiaus Jono Pauliaus II sumanytas renginys yra ketvirtasis Pranciškui, Katalikų Bažnyčios vadovu tapusiam 2013 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pagonis

Ka popieziaus kordinolas daro maskvoje, spausdamas ranka paieskomai vaiku grobikei?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS