Ll. Austinas: JAV ir sąjungininkai kas mėnesį susitiks aptarti ginkluotės tiekimo Ukrainai | Diena.lt

LL. AUSTINAS: JAV IR SĄJUNGININKAI KAS MĖNESĮ SUSITIKS APTARTI GINKLUOTĖS TIEKIMO UKRAINAI

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai kartą per mėnesį susitiks aptarti Ukrainos gynybos poreikių, Kyjivui tęsiant kovą su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis, antradienį pranešė JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas).

„Šiandienos susitikimas taps mėnesine Kontaktine grupe dėl Ukrainos savigynos“, – Pentagono vadovas sakė po Vokietijoje įvykusio 40 valstybių gynybos ministrų pirmojo susitikimo, skirto aptarti klausimams, susijusiems su pastangomis sustiprinti Kyjivo gynybą nuo Maskvos.

„Kontaktinė grupė bus geros valios valstybių variklis intensyvinti mūsų pastangas, koordinuoti mūsų paramą ir susitelkti į šiandienos kovos ir būsimų grumtynių laimėjimą“, – pridūrė Ll. Austinas.

Antradienį JAV Ramšteino oro pajėgų bazėje pietvakarių Vokietijoje susitiko ministrai, atstovaujantys 40-iai valstybių – NATO narių ir kitų, įskaitant Izraelį, Japoniją ir Australiją.

Derybų pradžioje Ll. Austinas pareiškė, kad Vašingtonas „ir toliau vers kalnus, kad galėtų patenkinti“ Kyjivo gynybos poreikius, Ukrainai kovojant su neišprovokuota Rusijos invazija.

Vokietijos gynybos ministrė Christine Lambrecht (Kristinė Lambrecht) savo ruožtu paskelbė, kad Berlynas uždegė žalią šviesą planui perduoti Ukrainai naudotų savaeigių priešlėktuvinės gynybos sistemų „Gepard“.

Ll. Austinas gyrė Berlyno „svarbų sprendimą“ perduoti Kyjivui 50 „Gepard“ ir pridūrė, kad Kanada taip pat pasiųs aštuonias šarvuotąsias mašinas.

„Tai svarbi pažanga. Kasdien matome vis daugiau“, – sakė Pentagono vadovas.

„Negalime veltui gaišti laiko. Turime judėti sulig karo greičiu“, – pridūrė jis.

Ll. Austinas pakartojo, kad Vašingtonas siekia Rusijos karinės galios susilpnėjimo, nes tuomet Maskva nebegalėtų grasinti savo kaimynėms.

Maskva Ukrainoje prarado „daug įrangos“, pažymėjo gynybos sekretorius ir pridūrė, kad sąjungininkų taikomos sankcijos reiškia, jog Rusijai bus nelengva atkurtu kai kuriuos prarastus pajėgumus.

„Norėtume dar kartą užtikrinti, jog jie nebeturėtų to paties pobūdžio pajėgumų kabinėtis prie savo kaimynių, kokius mes matėme prasidedant šiam konfliktui“, – sakė Ll. Austinas.

Gairės: Lloydas Austinas, karas Ukrainoje, JAV, ginklai, ginkluotės tiekimas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS