A. Lukašenka: demokratijos Baltarusijoje ne mažiau nei Rusijoje ar Vakaruose | Diena.lt

A. LUKAŠENKA: DEMOKRATIJOS BALTARUSIJOJE NE MAŽIAU NEI RUSIJOJE AR VAKARUOSE

Baltarusijoje demokratijos ne mažiau nei kitose šalyse, kaip Rusija ar Vakarų valstybės, teigia nuo 1994-ųjų šalį valdantis Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka.

„Demokratijos ir laisvės Baltarusijoje nė trupučio ne mažiau nei Rusijoje ar Vakaruose. Gali būti, kad mes griežčiau reikalaujame tvarkos, nes mes nesame tokie turtingi kaip Rusija. Rusija gali padaryti klaidą, bet didžiuliai turtai leidžia tą klaidą greitai ištaisyti“, – pareiškė Baltarusijos lyderis.

Pasak A. Lukašenkos, kritikuojant Baltarusiją dėl demokratijos stokos, privalu atsižvelgti ir į sunkią baltarusių padėtį.

„Mus kartais pakritikuoja dėl įvairių dalykų: tai mažai demokratijos, tai daug, tai mažai žmogaus teisių. Jūs, mus kritikuodami, neužmirškite mūsų patirties, nes jums tam tikra prasme reikės sugrįžti prie mūsų patirčių tam, kad išsaugotumėte taiką ir stabilumą savo šalyse. Valstybėms svarbiausia stabilumas, o teisė turi būti skirta tam, kad nebūtų chaoso“, – susitikime su Konstitucinio teismo atstovais kalbėjo A. Lukašenka. Jo teigimu, po SSRS griūties Baltarusijoje teisėtvarkos sistema buvo skirta sustiprinti valdžios vertikalę.

„Mane pradėjo mokyti demokratijos ir žmogaus teisių. Alkanoje šalyje svarbiausia teisė buvo pamaitinti ir aprengti žmones. Demokratijai reikia laiko, šturmu nieko nepaimsi“, – sakė A. Lukašenka, kaip sudėtingo kelio demokratijos link pavyzdį pateikdamas Ukrainą.

A. Lukašenka taip pat pabrėžė, kad šalies Konstitucija buvo kuriama remiantis kitų šalių patirtimi, todėl ji esą negali būti nedemokratiška.

„Kaip buvęs parlamento narys, prisidėjęs prie Konstitucijos kūrimo dar iki prezidentavimo pradžios, galiu pasakyti, kad mes atidžiai išsistudijavome visų pasaulio šalių Konstitucijas. Inovacijų mūsų Konstitucijoje nėra. Paėmėme kai ką tinkamo iš mūsų praeities (SSRS), bet visai nedaug. Visa kita – iš kitų šalių“, – pažymėjo Baltarusijos lyderis. Pasak jo, kalbama ne tik apie perimtą buvusių SSRS šalių patirtį, bet ir demokratijos tradiciją turinčių šalių Konstitucijas.

„Kritikuodami mus, jūs kartais pasižiūrėkite į Konstitucijas šalių, iš kurių mes mokėmės. Kurdami teisinę sistemą mes pirmiausia atsižvelgėme į tas realijas, kurios pas mus vyravo“, – teigė Baltarusijos prezidentas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Per paskutinius 20 metų buvau Baltarusijoje bent 100 kartų ir galiu pasakyti, kad demokratijos ten daugiau, nei pas mus. Nei Briuselio avinai, nei visokie iškrypėliai ten jiems savo valios nediktuoja. Jei 70 proc. baltarusių nubalsavo už mirties bausmę- ji ir yra. Kai nubalsuos, kad nereikia- panaikins. Mūsų nuomonės Lietuvoje tokiais klausimais niekas neklausia. Kaip Vakarų išsigimėliai pasako- taip mūsų šūdžiai už Judo sidabrinius nuolankiai ir vykdo... tokia čia demokratija...

Makara

Na, buvau Minske, viešėjau Gardine. Žmonės ir ten gyvena, darbuojasi. Kas prie gero verslo - turtingiau, kas samdomas - čia jau kaip kam išeina, yra visokių atvejų. Kalbu apie tuos "vidutiniokus" ar arti to, su kitais bendrauti neteko. Yra ir tinginių pašalpinių, bet ten juos kažkaip prie darbo spaudžia, kad bent valgyti turėtų iš ko, va to galėtume iš batkos pasimokyti. O dėl teisių ir laisvių, tai jie patys sako dabar, lyginant su sovietine santvarka, jiems esą visai neblogai, o kai prasigyvensią - atsiras ir tų laisvių visokių daugiau. Tai pradžiai ir rodo į lenkus, čekus, o paskui sako "duosis matyt".

mn

Lukashenka sako teisybe!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS