A. Lukašenka leido milicininkams naudoti prieš protestuotojus ginklus | Diena.lt

A. LUKAŠENKA LEIDO MILICININKAMS NAUDOTI PRIEŠ PROTESTUOTOJUS GINKLUS

Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka pasirašė įstatymą, suteikiantį vidaus reikalų organams teisę naudoti kovinę ir specialiąją techniką malšinant masinius neramumus.

Nauju įstatymu patikslinamos fizinės jėgos, specialiųjų priemonių, ginklų, kovinės ir specialiosios technikos naudojimo sąlygos ir ribos.

Numatyta, kad teisėsaugos institucijų darbuotojai neatsakingi už žalą, padarytą naudojant šias priemones, jei jos buvo naudojamos laikantis teisės aktų, reglamentuojančių šių organų veiklą, reikalavimų. Be to, vidaus reikalų organams suteikiama teisė naudoti kovinę ir specialiąją techniką užkertant kelią masiniams neramumams.

Taip pat numatyta priskirti vidaus reikalų organus prie sukarintų organizacijų, įtvirtinti vidaus reikalų organų vykdomų funkcijų viešumo apribojimo pagrindus ir ribas, sukurti padalinius kovai su kibernetiniais nusikaltimais bei tarpteritorinius pilietybės ir migracijos reikalų padalinius.

Dokumente taip pat siūloma suteikti vidaus reikalų institucijoms teisę neatlygintinai be rašytinio fizinių asmenų sutikimo gauti iš informacinių sistemų duomenis, įskaitant asmens duomenis.

A. Lukašenka taip pat pasirašė Įstatymo dėl teisėjų, teisėsaugos ir kontroliuojančiųjų institucijų pareigūnų, valstybės apsaugos institucijos darbuotojų valstybinės apsaugos pataisas.

Pataisos numato, kad įstatymas bus taikomas ir prie prezidento veikiančio Operatyvinio ir analitinio centro kariškiams ir civiliniam personalui, taip pat kitiems asmenims, kurių saugumui kyla grėsmė dėl jų veiklos ar pilietinės pozicijos.

Taip pat numatyta galimybė tiek ginamojo, tiek jo artimojo atžvilgiu taikyti tokias saugumo priemones, kaip išvaizdos pakeitimas, kai jų saugumo neįmanoma užtikrinti kitomis priemonėmis.

Dokumentai užregistruoti nacionaliniame teisės aktų registre.

Anksčiau šiuos teisės aktų projektus priėmė Atstovų Rūmai ir jiems pritarė Respublikos Taryba.

Baltarusijoje daugiau nei pusmetį tęsėsi masiniai protestai po praėjusių metų rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų, kurių nugalėtoju buvo paskelbtas nuo 1994 metų šaliai vadovaujantis A. Lukašenka.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais. Protestuotojai reikalavo A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir pakartotinio balsavimo.

Šiuo metu masinės protesto akcijos praktiškai nebevyksta, jas brutaliai numalšinus saugumo pajėgoms.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Neprasidės joks pilietinis karas,nes nėra su kuo kariauti.

Anonimas

Saunuolis Batka. Rupinasi Tevyne. Naikina nacistines ismatas.

Aha nu jo

Jei tie ginklai bus panaudoti, prasides pilietinis karas....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS