A. Lukašenka po istorinio rinkimų iššūkio veikiausiai iškovojo triuškinamą pergalę | Diena.lt

A. LUKAŠENKA PO ISTORINIO RINKIMŲ IŠŠŪKIO VEIKIAUSIAI IŠKOVOJO TRIUŠKINAMĄ PERGALĘ

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka sekmadienį atrodo triuškinama balsų persvara užsitikrinęs jau šeštąją kadenciją valstybės vadovo poste, rodo valstybinė balsavusių rinkėjų apklausa ir pirmieji balsų skaičiavimo rezultatai.

Vis dėlto prieš šiuos Baltarusijos prezidento rinkimus tvyroje neįprastai didelė įtampa, o viena politikos naujokė metė įtikinamą iššūkį autoritariniam lyderiui.

Valstybinės televizijos užsakymu atlikta apklausa rodo, kad už A. Lukašenką savo balsą atidavė apie 79,7 proc. rinkėjų, o pagrindinė jo varžovė Svetlana Tichanovskaja liko antra, gavusi tik 6,8 proc.; balsų.

Opozicija iš anksto prognozavo, kad rezultatai bus klastojami, o kai kurie ragino sekmadienį vakare rengti protestus.

Atmosfera sostinėje Minske buvo įtempta: milicija ir specialiosios pajėgos blokavo gatves, o iš automobilių ir butuose įtaisytų garsiakalbių daug kur skambėjo viena Sovietų Sąjungos protestų daina.

Pirmieji oficialūs balsų skaičiavimo rezultatai rodė, kad A. Lukašenka laimi surinkęs apie 82 proc. balsų. Tuo metu opozicija pareiškė surengsianti alternatyvų skaičiavimą.

Iki pat rinkimų pabaigos 20 val. vietos (ir Lietuvos) laiku prie balsavimo apylinkių Minske ir kituose miestuose buvo nutįsusios didžiulės eilės, S. Tichanovskajai paraginus savo šalininkus balsuoti vėlai, kad tarnybos turėtų mažiau galimybių klastoti.

Centrinės rinkimų komisijos vadovė Lidija Jermošina šias eiles pasmerkė kaip „organizuotą provokaciją“ ir sakė, kad dauguma apylinkių baigė darbą numatytu laiku, bet kai kur laukiantiems rinkėjams dar buvo leista atiduoti savo balsus ir vėliau.

„Tikiuosi, kad balsavimas taip pat baigsis be jokių problemų“ tose apylinkėse, ji sakė visuomeninei televizijai.

Pirmieji oficialūs balsų skaičiavimo rezultatai rodė, kad A. Lukašenka laimi surinkęs apie 82 proc. balsų. Tuo metu opozicija pareiškė surengsianti alternatyvų skaičiavimą.

A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų, perspėjo opoziciją neplanuojantis atiduoti savo „mylimos“ Baltarusijos, o sekmadienį saugumo priemonės sostinėje buvo smarkiai sugriežtintos.

Keliuose į Minską buvo matomos karinių automobilių kolonos. Į miestą įvažiuojančias mašinas tikrino automatais ginkluoti milicininkai; buvo atitverti vyriausybės pastatai.

Anglų kalbos mokytojos išsilavinimą turinti 37 metų S. Tichanovskaja netikėtai tapo naujo šalies protestų prieš A. Lukašenkos valdymą judėjimo simboliu.

Ji nusprendė balotiruotis, kai valdžia areštavo jos vyrą – populiarų tinklaraštininką Sergejų Tichanovskį – ir uždraudė jam kandidatuoti.

„Noriu sąžiningų rikimų“, – S. Tichanovskaja sakė savo džiūgaujantiems šalininkams prie vienos balsavimo apylinkės Minske po itin aktyvios rinkimų kampanijos, per kurią jai pavykdavo į savo mitingus pritraukti didžiules minias daugelyje šalies miestų.

Balsavimui pasibaigus Minske ir kituose miestuose įvyko susirėmimų tarp nedidelių protestuotojų grupių ir riaušių milicijos, per „Twitter“ pranešė naujienų portalas Tut.by, kurio pagrindinis tinklalapis sekmadienį vakare buvo neprieinamas. Žurnalistai nurodė, kad dalis demonstrantų buvo areštuoti.

Baltos apyrankės

Balsavietėse daugelis ant rankų buvo užsirišę baltas juosteles, tapusias opozicijos simboliu. S. Tichanovskaja tokias apyrankes dėvėjo ant abiejų riešų.

Atidavęs savo balsą A. Lukašenka pažadėjo užtikrinti tvarką ir užsiminė, kad jo oponentai galbūt planuoja pakurstyti neramumus.

„Padėtis netaps nevaldoma, patikinu jus... kad ir ką planuotų tam tikri žmonės“, – perspėjo lyderis.

Politikos apžvalgininkai prognozavo, kad A. Lukašenka suklastos rinkimų rezultatus, juolab nesant tarptautinių stebėtojų. Per ankstesnius rinkimus 2015 metais jis laimėjo surinkęs daugiau kaip 83 proc. balsų.

Anksčiau šią savaitę vykusiame išankstiniame balsavime sudalyvavo rekordiškai daug – 41,7 proc. – rinkėjų, nurodė Centrinė rinkimų komisija.

Pareigūnai paskelbė, kad sekmadienį iki 18 val. savo valią pareiškė 79 proc. rinkėjų.

S. Tichanovskaja sekmadienį vakare sakė netikinti triuškinamą A. Lukašenkos pergalę rodančiais valstybinės apklausos ir pirmaisiais balsų skaičiavimo rezultatais.

„Tikiu savo akimis ir matau, kad dauguma – su mumis“, – ji sakė per spaudos konferenciją.

Daugelis baltarusių sakė, kad 65 metų A. Lukašenkai jau reikėtų trauktis iš valdžios.

„Tikiuosi, kad kažkas pasikeis, – sakė 49 metų apsaugininkas Vadimas Svičkariovas. – Labai sunku būti įstrigusiems toje pačioje vietoje 26 metus.“

S. Tichanovskaja žadėjo, jog jeigu laimėtų – paleistų politinius kalinius ir sušauktų naujus rinkimus, kuriuose galėtų dalyvauti visa opozicija.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Tai tiek

Tikra veidą pamatė Lukašenka savo tautos ir proto lygį. Baisu kas dedasi pasaulyje ne tik minėti įvykiai Ukrainoje bet ir visame pasaulyje. Nuprotejimo lygis nesuskaičiuojamas,vien tik iš vaizdelio kas dedasi psjuryje,vis ne +50 ° žmonės sauleje deginasi, protingi nuo tokios Saulės slepesi.Uztai ir sako, bus antra viruso banga,ne viruso o nuo Saulės radiacijos bus mirtingumo banga.Ji paveike ir ukrainiečių protus kad norėjo isrinkti mafijos mergą.

Jonas

Sveikinu Lukašenką,mafijos neprileido prie šalies vairo. O ta mafijozų merga nieko verta,nesuprantu, kaip,kaip kurie ukrainiečiai norejo išrinkti mafijozų statytine .

marina thebault kosel

Valdžia žlunga Minske, prezidentas yra kovotojas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS