M. Amini mirties metinių išvakarėse JK ir JAV paskelbė sankcijų keliems Irano pareigūnams | Diena.lt

M. AMINI MIRTIES METINIŲ IŠVAKARĖSE JK IR JAV PASKELBĖ SANKCIJŲ KELIEMS IRANO PAREIGŪNAMS

  • 1

Jungtinės Karalystės vyriausybė penktadienį, pirmųjų Irano kurdės Mahsos Amini mirties metinių išvakarėse, paskelbė sankcijas keliems Irano pareigūnams, įskaitant kultūros ministrą ir Teherano merą.

Apie naujas sankcijas paskelbė ir Jungtinės Valstijos.

JK Užsienio reikalų, sandraugos ir plėtros biuras (FCDO) teigė, kad naujosios priemonės „skirtos aukšto rango Irano pareigūnams, atsakingiems už Irano teisės aktų dėl privalomo hidžabo rengimą ir įgyvendinimą“.

Sankcijos taikomos Irano kultūros ir islamiškojo mokymo ministrui Mohammadui Mehdi Esmaili (Mohamadui Mehdžiui Esmailui), jo pavaduotojui Mohammadui Hashemi (Mohamadui Hašemiui), Teherano merui Alirezai Zakani (Alirezai Zakaniui) ir Irano policijos atstovui spaudai Saeedui Montazeriui al Mahdi (Saedui Montazeriui Mahdžiui).

„Praėjus metams nuo tragiškos Mahsos Amini žūties nuo Irano dorovės policijos atstovų rankų, sveikinu Irano moterų drąsą, joms toliau kovojant už pagrindines laisves“, – sakė JK užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly (Džeimsas Kleverlis).

„Šiandienos sankcijos asmenims, atsakingiems už Irano represinius įstatymus, yra aiški žinia, kad Jungtinė Karalystė ir mūsų partneriai ir toliau palaikys Irano moteris ir smerks represijas, kurias Iranas taiko savo žmonėms“, – pridūrė jis.

FCDO teigė, kad naujosios priemonės yra JK, Kanados, Australijos ir Jungtinių Valstijų koordinuojamų sankcijų, taikomų minint M. Amini mirties metines, dalis.

Tuo tarpu JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) penktadienį pareiškė, kad praėjus metams po to, kai Mahsos Amini mirtis sukėlė masinius protestus, Jungtinės Valstijos rems Irano gyventojus, ir taip pat paskelbė naujas sankcijas asmenims, kaltinamiems šiurkščiais žmogaus teisių pažeidimais.

„Irano gyventojai patys spręs savo šalies likimą, tačiau Jungtinės Valstijos ir toliau yra pasiryžusios juos palaikyti“, – sakė J. Bidenas Baltųjų rūmų išplatintame pareiškime.

„Jie įkvepia pasaulį savo atsparumu ir ryžtu. Kartu su savo sąjungininkais ir partneriais mes juos palaikome“, – nurodė jis.

Pasak J. Bideno, JAV jau taiko sankcijas daugiau kaip 70 žmonių ir subjektų iš Irano, „atsakingų už režimo vykdomą žmonių priespaudą“.

22 metų Irano kurdė M. Amini mirė praėjusių metų rugsėjo 16 dieną po to, kai buvo suimta Teherane už tai, kad tariamai pažeidė griežtą šalies moterų aprangos kodą.

Jos mirtis sukėlė kelis mėnesius trukusias demonstracijas visoje šalyje, kurių metu daugybė moterų ir vyrų skandavo „Moteris, gyvenimas, laisvė“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ogi

vyksta feodalizmo su kapitalizmu pasikandzioimas o sionsatanystai patenkinti zvengia setono kanopas apsikabine pz=0

SUSIJUSIOS NAUJIENOS