M. Barnier: „Brexito“ derybose tebėra „labai rimtų“ skirtumų | Diena.lt

M. BARNIER: „BREXITO“ DERYBOSE TEBĖRA „LABAI RIMTŲ“ SKIRTUMŲ

ES vyriausiasis „Brexito“ derybininkas Michelis Barnier trečiadienį sakė, kad prekybos derybose su Didžiąja Britanija tebėra „labai rimtų skirtumų“, ir pridūrė, kad blokas verčiau sutiktų patirti prekybos sutrikimų, nei atsisakytų savo principų, skelbia „Reuters“.

Didžioji Britanija iš ES išstojo sausį ir abiem pusėms lieka nebedaug laiko susiderėti dėl ateities santykių, kadangi šių metų pabaigoje pasibaigs pereinamasis laikotarpis, po kurio šalis nebebus saistoma ES taisyklių.

„Nepaisant ES pastangų rasti sprendimų, tebėra labai rimtų skirtumų konkurencijos, sandorio laikymosi ir žvejybos klausimais. Tai itin svarbios sąlygos ekonominei partnerystei“, – tviteryje rašė M. Barnier.

„ES pasirengusi visiems scenarijams“, – pridūrė jis.

Tokius komentarus jis pateikė po to, kai per dviejų savaičių trukmės derybas nepavyko pralaužti ledų svarbiausiais klausimais – naujomis žvejybos taisyklėmis, sąžininga konkurencija ir ateityje galinčių kilti prekybinių ginčų sprendimo mechanizmu.

Trečiadienį Briuselyje vykusio uždaro susitikimo su 27 ES pasiuntiniais metu M. Barnier nepateikė jokio tvarkaraščio ir nepareiškė užtikrintumo, kad iki lapkričio viduryje nustatyto termino abiem pusėms pavyks pasiekti susitarimą, sakė vienas susitikimo dalyvis.

Kitas aukšto rango ES pareigūnas sakė, kad derybose, kurios tęsis kitą savaitę, padaryta tik „nedidelė pažanga“.

Jei Didžioji Britanija ES paliktų nesudarius susitarimo dėl ateities santykių, būtų padaryta daug ekonominės žalos, neigiamą įtaką jau darant į antrąją bangą įžengusiai koronaviruso pandemijai.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS