M. Gorbačiovas: žlugus Sovietų Sąjungai, JAV tapo „arogantiškos“ | Diena.lt

M. GORBAČIOVAS: ŽLUGUS SOVIETŲ SĄJUNGAI, JAV TAPO „AROGANTIŠKOS“

Jungtinės Valstijos po Sovietų Sąjungos žlugimo tapo „arogantiškos ir pasitikinčios savimi“, o tai paskatino NATO plėtrą, penktadienį pareiškė buvęs lyderis Michailas Gorbačiovas.

Pastaraisiais metais prezidentas Vladimiras Putinas atkakliai tvirtina, jog NATO plečiasi ir artėja prie Rusijos sienų. Praėjusią savaitę Maskva pareikalavo „teisinių garantijų“, kad JAV vadovaujamas aljansas sustabdys savo plėtrą į rytus.

Žlugus Sovietų Sąjungai, M. Gorbačiovas atsistatydino iš SSRS prezidento pareigų 1991 metų gruodžio 25 dieną.

„Kaip tokioje padėtyje galima tikėtis lygiaverčių santykių su JAV ir Vakarais“, – savo atsistatydinimo iš SSRS vadovo posto metinių išvakarėse sakė M. Gorbačiovas valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“.

Bet ne, „laimėtojai“ nusprendė sukurti naują imperiją. Iš čia kilo NATO plėtros idėja.

Jis sakė, kad po Sovietų Sąjungos žlugimo 1991 metais „Vakaruose, ypač JAV, ėmė dominuoti triumfo nuotaikos“.

Jis tvirtino, kad Maskva ir Vašingtonas veikė „išvien“, ištraukdami pasaulį iš konfrontacijos ir branduolinių lenktynių.

„Bet ne, „laimėtojai“ nusprendė sukurti naują imperiją. Iš čia kilo NATO plėtros idėja“, – dėstė 90-metis M. Gorbačiovas.

Vis dėlto jis palankiai įvertino artėjančias Maskvos ir Vašingtono derybas saugumo klausimais: „Tikiuosi jos bus vaisingos.“

Maskva praėjusią savaitę Vakarams pateikė pluoštą saugumo reikalavimų, tarp kurių yra reikalavimas NATO nepriimti naujų narių, o JAV – nesteigti naujų bazių buvusiose sovietinėse šalyse.

Putinas ketvirtadienį pareiškė, kad Vašingtonas yra pasiruošęs aptarti pasiūlymus ir derybos gali įvykti kitų metų pradžioje Ženevoje.

Tą patvirtino ir aukštas JAV pareigūnas, nurodęs, jog Vašingtonas yra pasirengęs deryboms „anksčiausiai sausio pradžioje“.

V. Putinas, buvęs KGB agentas ir ištikimas Sovietų Sąjungos tarnas, SSRS žlugimą yra pavadinęs „didžiausia XX amžiaus geopolitine tragedija“.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

> > newmore

Na Tu ir Kvaiša ...

TAIKOS !!

Teisingai;geriau bloga taika, nei kruvinas karas. O kas del M.Gorbaciovo...tai mes turime buti dekingi jam,jo perestroikai !!ir musu Atgimimo VYRIJAI laiku "pagavusiems " ta laikmeti su graziom frazemis ,,,o mums BALTAMS --tai buvo "mestas" inkaras i Nepriklausomybe...Esame dekingi visiems {lietuvis,rusas,prusas,lenkas,totorius} visiems ,kas ishtiese ranka ir ejo i TAUTOS SHVIESA.,,,, M.Gorbaciovas Rusija -savo tevyne neishdave ,,Rusija jis paliko -RUSIJA...o mes galime nukelti kepures pries ta zmogu M.G---,,kuris "atvere langus naujiems vejams" [[[Jei jis butu valdzioje ---gal ir Rusija butu ESanjungos sandraugoje?!]] Kas zino,,,ogal taip ir ivyks...butu VALIO

kalba pavydas senuko lupomis

Darbstus sekmingas zmogus visada atrodo arogantiskas smikis tinginio akimis. Taip ir USA jiems atrodo. Nors mums neatrodo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS