M. Morawieckis: valdančioji partija bandys formuoti vyriausybę, jei to paprašys prezidentas | Diena.lt

M. MORAWIECKIS: VALDANČIOJI PARTIJA BANDYS FORMUOTI VYRIAUSYBĘ, JEI TO PAPRAŠYS PREZIDENTAS

  • 2

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) pirmadienį pareiškė, kad jo partija bandys formuoti vyriausybę, jei to paprašys prezidentas.

M. Morawieckis tai pareiškė paskelbus balsavusiųjų apklausų rezultatus po sekmadienį vykusių visuotinių rinkimų, kuriuose jo konservatyvioji partija „Teisė ir teisingumas“ (PiS) užėmė pirmąją vietą, tačiau nesurinko parlamentinės daugumos.

Remiantis „Ipsos“ apklausos rezultatais, PiS gautų 198 vietas 460 narių Seime – žemuosiuose parlamento rūmuose.

Galutinių rezultatų Valstybinė rinkimų komisija dar nepaskelbė.

„Jei prezidentas patikės misiją laimėjusios partijos kandidatui, mes tikrai stengsimės sukurti stabilią vyriausybę, kuri išves Lenkiją iš sudėtingų rifų, su kuriais susiduriame“, – nacionaliniam transliuotojui „TVP Info“ sakė M. Morawieckis.

Premjeras sakė, kad pirmadienio rezultatai gali skirtis nuo apklausos prognozių, „o tai sukurs visiškai kitokias perspektyvas“.

„Mes galime kalbėtis su visais, kurie pritaria mūsų Lenkijos vizijai, kurie žino, kad mūsų šalies labui būtina stabili vyriausybė, kad visus neramumus, kurie mūsų laukia (...) galima spręsti tinkamu būdu per stabilią valdančiąją koaliciją, o ne per įvairiaspalvę koaliciją, kuri neturi nieko bendro, išskyrus neapykantą PiS“, – paklaustas, su kokiomis partijomis PiS gali svarstyti galimybę sudaryti koaliciją, atsakė M. Morawieckis.

Labiausiai tikėtina PiS koalicijos partnerė būtų kraštutinių dešiniųjų partija „Konfederacija“, raginusi nutraukti didelio masto Lenkijos pagalbą Maskvos užpultai Ukrainai ir griežtai pasisakiusi prieš migrantus.

Tačiau tiek „Konfederacija“, tiek PiS viešai atmetė tokio aljanso galimybę, o kai kurie analitikai teigia, kad jis mažai tikėtinas dėl tvyrančios įtampos tarp abiejų partijų.

Apklausa „Konfederacijai“ žada keturiolika mandatų.

M. Morawieckis kalbėjo apie tikėtiną trijų pagrindinių opozicinių partijų koaliciją, apklausos rezultatams parodžius, kad Pilietinė koalicija, „Trečiasis kelias“ ir „Naujoji kairė“ Seime turėtų turėti 248 atstovus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

!

Ir formuokit neleiskit liberalei kairei gauti valdžia pražudys Lenkija leftistai.Ka liberalai pasiulė jaunimui narkotikai, moterims abortai .

Nebūt lenkas

Dar veršis ruroj,o jis jau kailį jam lupa...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS