M. Pompeo: atakos prieš Saudo Arabijos naftos infrastruktūrą yra karo aktas | Diena.lt

M. POMPEO: ATAKOS PRIEŠ SAUDO ARABIJOS NAFTOS INFRASTRUKTŪRĄ YRA KARO AKTAS

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) trečiadienį pasmerkė atakas prieš Saudo Arabijos naftos pramonės infrastruktūrą ir pavadino jas „karo aktu“.

Tuo tarpu Rijadas pateikė naujų įrodymų, kurie, anot jo, patvirtina, kad puolimą „neginčijamai“ parėmė senas priešininkas Iranas.

Šie pareiškimai gali dar padidinti įtampą Persijos įlankos regione, tapusiame parako statine.

Praėjusio savaitgalio atakos perpus sumažino didžiausios naftos eksportuotojos naftos gavybos pajėgumus ir supurtė energijos rinkas.

„Tai buvo iraniečių įvykdyta ataka“, – sakė M. Pompeo jį lydėjusiems žurnalistams lėktuve pakeliui į vakarinį Džidos miestą. 

„Tai karo aktas, – kalbėjo jis. – Tokio masto atakos anksčiau nesame matę.“

Saudo Arabija savo ruožtu pademonstravo nuolaužas, surinktas po atakų prie du kompleksus šalies rytuose, per kurias esą buvo panaudota 18 dronų ir septynios sparnuotosios raketos.

„Ataka buvo surengta iš šiaurės ir neginčijamai paremta Irano“, – sakė Saudo Arabijos gynybos ministerijos atstovas spaudai pulkininkas Turki al Maliki (Turkis Malikis).

Atsakomybę už atakas prisiėmė Teherano palaikomi Saudo Arabijos pietinio kaimyno Jemeno husių sukilėliai, tačiau tiek Vašingtonas, tiek Rijadas tai atmeta.

Visgi M. Pompeo neatsakė į klausimą, ar Saudo Arabijos pareigūnai mano, kad Iranas galiausiai bus pripažintas kaltu dėl atakų. 

Valstybės sekretorius sakė, jog nėra jokių įrodymų, patvirtinančių žiniasklaidos pranešimus, kad ataka buvo surengta iš Irako, patekusio į dviejų savo sąjungininkų – Teherano ir Vašingtono – kryžminę ugnį.

Trečiadienį vėlai vakare televizija „CBS News“, remdamasi neįvardytu amerikiečių pareigūnu, pranešė, kad Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei (Ali Chamenėjus) pritarė atakai, tačiau su sąlyga, kad ji bus surengta taip, kad nebūtų galima įrodyti iraniečių dalyvavimo. 

Televizijos šaltinių teigimu, Irano kaltę įrodo kol kas nepaskelbtos iš palydovų padarytos nuotraukos, kuriose matyti Ahvazo aviacijos bazėje atakai besirengiantys Irano revoliucinės gvardijos kariai.

„Nenorime karo“

Jungtinių Tautų diplomatai sakė, kad tikimasi, jog ekspertai vadovaus tarptautiniam tyrimui karalystėje.

M. Pompeo Džidoje susitiko su Saudo Arabijos sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu (Mohamedu bin Salmanu) aptarti savaitgalio atakų.

Tuo metu husiai pagrasino smogti „dešimtims taikinių“ Jungtiniuose Arabų Emyratuose, kurie priklauso Saudo Arabijos vadovaujamai koalicijai, Jemene kovojančiai su sukilėliais.

Vienas JAV pareigūnas, norėjęs likti anonimu, kiek anksčiau naujienų agentūrai AFP sakė, jog administracija išsiaiškino, kad per atakas buvo panaudotos Irano sparnuotosios raketos. Jo teigimu, įrodymai bus pateikti per JT Generalinę Asamblėją kitą savaitę.

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as (Maikas Pensas) pakartojo prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) komentarus pareiškęs, kad „nenorime karo su niekuo, bet Jungtinės Valstijos yra pasirengusios“.

D. Trumpas, jau anksčiau atnaujinęs sankcijas, kurios suluošino Irano ekonomiką, trečiadienį pažadėjo „reikšmingai padidinti“ baudžiamąsias priemones Teheranui. Toks prezidento pareiškimas netrukus sulaukė Rijado pagyrų.

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas (Mohamadas Džavadas Zarifas), kuriam nuo liepos 31 dienos galioja JAV sankcijos, pareiškė, kad naujos priemonės yra „neteisėtos“ ir „nežmoniškos“.

Naujausias D. Trumpo pareiškimas yra „pripažinimas, kad JAV TYČIA taikosi į eilinius piliečius“, pareiškė iraniečių diplomatijos vadovas socialiniame tinkle „Twitter“.

JAV pozicija sugriežtėjo Irano aukščiausiajam lyderiui atmetus galimybę, kad tarp Vašingtono ir Irano „bet kokiu lygiu“ gali vykti derybos.

Regis, tai sudaužė viltis, kad Jungtinėse Tautose kitą savaitę galėtų įvykti dramatiškas D. Trumpo ir iraniečių prezidento Hassano Rouhani (Hasano Rouhanio) susitikimas.

Vėlyvą trečiadienį JAV dar nebuvo išdavusios vizų H. Rouhani ir jo delegacijai, pranešė Irano žiniasklaida.

T. al Maliki teigimu, „nepaisant Irano pastangų, kad taip atrodytų“, šeštadienio ataka nebuvo surengta iš Jemeno, kur Saudo Arabija yra įsitraukusi į užsitęsusį konfliktą su husiais.

Jis sakė, kad toks smūgis viršija kovotojų galimybes. Vis dėlto husiai yra surengę kelias dešimtis mažesnių atakų Saudo Arabijos teritorijoje.

Pakilusios naftos kainos

Stebėtojai sako, kad Saudo Arabijos patirtis Jemene, kur nepaisant didelio apsiginklavimo jai nepavyko įveikti neorganizuotų, bet itin motyvuotų kovotojų, suteikė Rijadui apdairumo dėl įsitraukimo į dar vieną konfliktą.

„Tikrai tikiuosi, kad neturėsime“ karo, britų transliuotojui BBC sakė Rijado ambasadorius Londone princas Khalidas bin Bandaras (Chalidas bin Bandaras).

Iranas parėmė husių tvirtinimus, kad jie surengė tas atakas Saudo Arabijoje, o H. Rouhani trečiadienį pareiškė, kad tai buvo sukilėlių „perspėjimas“ apie potencialų platesnį atsaką į Rijado vadovaujamą operaciją Jemene.

Valstybinė Irano žiniasklaida taip pat paskelbė, kad Teheranas per Šveicarijos ambasadą pirmadienį perdavė Vašingtonui notą, kurioje paneigė prisidėjusi prie minimų atakų ir perspėjo, kad atsakys į bet kokius veiksmus prieš Iraną.

D. Trumpo administracija svarsto galimą atsaką į atakas, įskaitant variantus surengti kibernetinę ataką arba fizinį smūgį prieš Irano naftos infrastruktūrą ar jo Revoliucinę gvardiją, pranešė televizija „NBC News“, remdamasi neįvardytais amerikiečių pareigūnais.

Po atakų pakilo naftos kainos; pirmadienį pasiekusios rekordines aukštumas kitą dieną jos nukrito, kai Rijado duotos garantijos dėl atsargų nuramino rinkas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS