M. Pompeo: Iranas turės atsakyti už karinio palydovo paleidimą | Diena.lt

M. POMPEO: IRANAS TURĖS ATSAKYTI UŽ KARINIO PALYDOVO PALEIDIMĄ

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) trečiadienį pareiškė, kad paleisdamas karinį palydovą Iranas pažeidė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos draudimą ir sulauks atsako.

„Manau, kad Iranas turi atsakyti už tai, ką padarė“, – sakė M. Pompeo žurnalistams.

Anksčiau trečiadienį Irano revoliucinė gvardija paskelbė paleidusi savo pirmąjį karinį palydovą, įgyvendindama programą, kurią Jungtinės Valstijos laiko balistinių raketų kūrimo priedanga.

Kariškiai nurodė, kad palydovas sėkmingai pasiekė orbitą 425 km aukštyje virš Žemės.

Pastaraisiais mėnesiais keli Irano mėginimai paleisti kosminius palydovus baigėsi nesėkme.

Vasario 9-ąją paleistas kitas palydovas „Zafar“ („Pergalė“) – anot Teherano, nesusijęs su karine programa – nepasiekė numatytos orbitos. Šis paleidimas įvyko likus kelioms dienoms iki Irano islamo revoliucijos 41-ųjų metinių.

JAV Valstybės departamentas ir Pentagonas sako, kad tokie paleidimai padeda Iranui tobulinti savo balistines raketas.

Pastaruoju metu įtampa tarp Teherano ir Vašingtono buvo smarkiai padidėjusi, žlungant 2015 metų daugiašaliam susitarimui dėl Irano branduolinės programos. Be to, Jungtinės Valstijos sausį Irake surengė drono smūgį, per kurį buvo nukautas itin įtakingas Irano revoliucinės gvardijos generolas Qasemas Soleimani (Kasemas Soleimanis).

Per pastaruosius metus abi šalys dukart atrodė atsidūrusios ant didelio masto konflikto slenksčio.

Vašingtonas anksčiau ne kartą smerkė Teherano palydovų programą ir pareiškė, kad pernai sausį atliktas nešančiosios raketos paleidimas pažeidė šiitiškai respublikai nustatytus apribojimus dėl balistinių raketų.

Iranas savo ruožtu teigia neketinąs susikurti branduolinio arsenalo ir sako, kad jo aerokosminė programa yra taiki bei atitinka JT Saugumo Tarybos rezoliucijas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Dar ir šitas teroristas nurodinės Iranui kaip gyventi ? Apsikakok!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS