M. Pompeo: JAV neatmeta galimybės jėga atsakyti į Irano veiksmus | Diena.lt

M. POMPEO: JAV NEATMETA GALIMYBĖS JĖGA ATSAKYTI Į IRANO VEIKSMUS

  • 6

Siekdamos atsakyti į Irano veiksmus Persijos įlankos regione, Jungtinės Valstijos svarsto visas įmanomas priemones, įskaitant karines, sekmadienį pareiškė amerikiečių valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas).

„Pastarosiomis 40 dienų stebėjome virtinę veiksmų (iš Irano pusės): atakas ne prieš du, o prieš keturis komercinius laivus. Tai tapo iššūkiu laivybos laisvei pagal tarptautines normas. Atsižvelgdamos į tai, Jungtinės Valstijos svarsto visas įmanomas veiksmų galimybes“, – interviu televizijai CBS sakė JAV diplomatijos vadovas.

Savo komentare jis užsiminė apie praėjusią savaitę Omano įlankoje užpultus du tanklaivius ir gegužę JAE uoste įvykdytas atakas prieš kitus du laivus.

„Esame įsitikinę, kad galime imtis virtinės veiksmų, galinčių atkurti atgrasymą – tai yra mūsų misija“, – pridūrė M. Pompeo.

Atsakydamas į vedėjos klausimą, ar šios priemonės apima ginkluotą atsaką, sekretorius pažymėjo: „Žinoma, žinoma. Prezidentas (Donaldas Trumpas, Donaldas Trampas) svarstys viską, ką turime padaryti, siekdami tikrumo – tai teisinga“.

Diplomatijos vadovas patikino, jog visos priemonės prieš Iraną bus teisėtos, bet tiesiogiai neatsakė į klausimą, ar vyriausybė prašys Kongreso leisti jai panaudoti karinę jėgą.

„Nenorėčiau leistis į prielaidas, bet Amerikos žmonės turi būti užtikrinti, kad veiksmai, kurių Junginės Valstijos imasi valdant prezidentui Trumpui, visada bus teisėti, visada atitiks mūsų konstituciją“, – pabrėžė M. Pompeo.

Anot jo, „visada vykdysime sudėtingas užduotis ginant amerikiečių interesus, kad ir kur jie bebūtų“.

Atsakydamas į klausimą, ar Vašingtonas panaudotų jėgą tik gindamas laivybos laisvę Hormūzo sąsiauryje, ar vis tik JAV pasiruošusius smogti Teheranui, M. Pompeo nurodė: „O, Dieve! Prezidentas jau pareiškė, kad nenori pradėti karo.“

Komentuodamas vedėjos pastabą, jog toli gražu ne visi JAV partneriai įsitikinę, kad už vėliausią ataką atsakingas Iranas, diplomatijos vadovas pareiškė, kad Vašingtonas turi nenuginčijamų įrodymų.

„Esame tikri, kad Iranas išprovokavo šį užpuolimą. Negaliu atskleisti daugiau žvalgybos duomenų, bet aš to neteigčiau, jei žvalgybininkų bendruomenė nebūtų įsitikinusi, kad tai yra tiesa“, – pažymėjo M. Pompeo.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

Ant teroristinių JAV jau seniai laikas pasiųsti atominių bombų....

Nerijus

Taigi Iranas turi branduolini arsenala. Jeigu pulsite, tai gerai apsiskaiciuokite. Geriau kovokite pries meksikiecius, tada galesite pasigirti laimejimais.

Alis...

" įsitikinusi, kad tai yra tiesa"... va, čia tai gera žvalgyba...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS