M. Pompeo tęsia JAV kampaniją prieš Kiniją | Diena.lt

M. POMPEO TĘSIA JAV KAMPANIJĄ PRIEŠ KINIJĄ

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo trečiadienį Donaldo Trumpo administracijos kampaniją prieš Kiniją tęsia dviejose Indijos vandenyno salų valstybėse, kurioms, Amerikos pareigūnų teigimu, ypač gresia Kinijos išnaudojimas.

M. Pompeo Šri Lankoje ir Maldyvuose lankosi norėdamas spausti šias šalis saugotis potencialiai grobuoniškų Kinijos skolinimo ir investicijų. Jo kelionė surengta likus mažiau nei savaitei iki JAV prezidento rinkimų, D. Trumpui bandant pavaizduoti savo varžovą, buvusį viceprezidentą Joe Bideną, kaip Kinijos klausimu silpną kandidatą.

Dar prieš M. Pompeo atvykstant į Šri Lanką Kinija atsikirsdama JAV žiniai apkaltino Vašingtoną mažesnių valstybių bauginimu. M. Pompeo, kuris taip pat lankysis Indonezijoje, visas šias valstybes ragins priešintis augančiai Kinijos įtakai Indijos ir Ramiojo vandenynų regione.

JAV pareigūnai sako, kad plėtros ir infrastruktūros projektai yra naudingesni Kinijai, o ne jų gavėjams. M. Pompeo tai pakartojo Šri Lankos užsienio reikalų ministrui Dineshui Gunawardenai. Pasak M. Pompeo, ši šalis galėtų būti laisvės ir demokratijos „švyturys“ regione, jei išlaikys savo „visišką suverenitetą“.

„Tai gan priešinga tam, ko siekia Kinija, – sakė M. Pompeo. – Kinijos komunistų partija yra grobuonė. Jungtinės Valstijos ateina kitaip. Mes ateiname kaip draugas ir partneris.“

D. Gunawardena atrodė nenorintis įsitraukti į vaidą su Kinija ir sakė, kad Šri Lanka nori bendradarbiauti su visomis draugiškomis šalimis.

„Šri Lanka yra neutrali, neprisijungusi šalis, įsipareigojusi dėl taikos, – sakė jis. – Tikimės tęsti savo santykius su Jungtinėmis Valstijomis ir kitomis šalimis.“

Prieš M. Pompeo atvykimą į Kolombą Kinijos ambasada Šri Lankoje pasmerkė jo vizitą ir apkaltino vieną pagrindinių jo padėjėjų skelbiant nepriimtinus grasinimus šiai šaliai. Ambasada paminėjo JAV aukšto rango diplomato Pietų Azijai Deano Thompsono komentarus, kuriais jis ragino Šri Lanką „priimti sunkius, bet būtinus sprendimus ir užsitikrinti ekonominę nepriklausomybę ilgalaikiam klestėjimui“.

M. Pompeo į Šri Lanką atvyko vėlai antradienį iš Indijos, kur drauge su JAV gynybos sekretoriumi Marku Esperiu akcentavo D. Trumpo administracijos antikinišką žinią pasinaudodamas Indijos įtarimais dėl Kinijos ir siekdamas sustiprinti regioninį frontą prieš Pekiną.

Kelios valandos prieš susitikimus Naujajame Delyje D. Trumpo administracija informavo Kongresą apie planus parduoti Taivanui 2,37 mlrd. dolerių (2 mlrd. eurų) vertės raketų sistemų „Harpoon“.

Tai antras didelis ginklų pardavimo Taivanui susitarimas per dvi savaites. Kinija, kuri Taivaną laiko savo teritorijos dalimi, piktai sureagavo į pirmąjį kontraktą ir paskelbė sankcijas JAV gynybos kompanijoms.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Amerikos teroristai vėl kiša savo šlykščią nosį į kitų valstybių reikalus. USA- pasaulio blogis ir parazitas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS