Iš Malaizijos grįžęs Norvegijos karalius Haraldas V perkeltas į Oslo ligoninę | Diena.lt

IŠ MALAIZIJOS GRĮŽĘS NORVEGIJOS KARALIUS HARALDAS V PERKELTAS Į OSLO LIGONINĘ

  • 0

Norvegijos karalius Haraldas V pirmadienį perkeltas į Oslo universitetinę ligoninę, rūmams pranešus, kad jo sveikata gerėja, bet dar turi būti atlikti medicininiai tyrimai.

87-erių monarchas vėlai sekmadienį medicininiu lėktuvu grįžo į Norvegiją, praėjus dienai po to, kai atostogų Malaizijoje metu jam buvo įdėtas širdies stimuliatorius.

Haraldas V į Oslo pagrindinę ligoninę „Rikshospitalet“ atvyko policijos lydimu greitosios pagalbos automobiliu. Rūmai pranešė, kad jis dvi savaites turės nedarbingumą, todėl jo pareigas perims sosto įpėdinis princas Haakonas (Hakonas).

Vyriausias Europoje tebevaldantis monarchas, kelionės į Langkavio salą metu buvo paguldytas į ligoninę dėl infekcijos.

Šeštadienį rūmai pranešė, kad jam buvo įdėtas laikinas širdies stimuliatorius, kuris, anot jo asmeninio gydytojo, padės jam saugiau grįžti.

Haraldas V su savo žmona karaliene Sonja (Sonia) atvyko į Malaiziją švęsti savo 87-ojo gimtadienio.

Ketvirtadienį iš Oslo pakilęs „Scandinavian Airlines“ medicininės evakuacijos lėktuvas penktadienį atskrido į Langkavį. Lėktuvas „Boeing 737-700“ anksčiau buvo naudojamas kaip greitosios pagalbos orlaivis.

Remiantis „Flightradar24“ duomenimis, tas pats lėktuvas sekmadienį išvyko iš Langkavio į Šardžą Jungtiniuose Arabų Emyratuose, iš kur išskrido į Oslo oro uostą. Karališkieji rūmai teigė, kad Sonja keliavo kartu su monarchu.

Pasak Norvegijos naujienų agentūros NTB, kuri citavo ministro pirmininko Jono Gahro Store (Jono Garo Stiorės) pateiktą informaciją, karaliaus gabenimas į Norvegiją kainuos apie 2 mln. Norvegijos kronų (175 tūkst. eurų) ir bus finansuojamas iš gynybos biudžeto.

Haraldas V buvo pastebėtas besinaudojantis ramentais ir pastaraisiais metais turėjo nemažai sveikatos problemų. 2020 metų spalį jam buvo atlikta sėkminga širdies vožtuvo keitimo operacija, kai jis atsidūrė ligoninėje dėl kvėpavimo problemų.

Haraldas V ne kartą yra paneigęs spėliones, kad gali atsistatydinti, kaip kad padarė jo tolima giminaitė Danijos karalienė Margrethe II (Margretė).

Haraldo V, kaip Norvegijos valstybės vadovo, pareigos yra reprezentacinės, jis neturi politinių galių. Į sostą jis įžengė 1991-aisiais, mirus jo tėvui karaliui Olavui V.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS