Malaizijos karališkosios šeimos ruošiasi rinkti naująjį karalių | Diena.lt

MALAIZIJOS KARALIŠKOSIOS ŠEIMOS RUOŠIASI RINKTI NAUJĄJĮ KARALIŲ

  • 0

Malaizijos karališkosios šeimos per pirmadienį įvykusį neeilinį susirinkimą nacionaliniuose rūmuose aptarė naujojo karaliaus paskyrimą, sultonui Muhammadui V (Muhamadui V) tapus pirmuoju sosto atsisakiusiu Malaizijos monarchu, pasirodžius pranešimams, kad jis vedė vieną buvusią rusų grožio karalienę.

Karalius atsisakė sosto sekmadienį, suintensyvėjus spėlionėms dėl jo ateities, žiniasklaidai prieš kelias savaites pranešus, kad jis išėjo atostogų dėl ligos ir paskui vedė buvusią „Mis Maskva“.

Tokiai žiniai pribloškus šalį, Malaizijos musulmoniškoms karališkosioms šeimoms teks rinkti naująjį karalių, kuris pakeis 49-erių Muhammadą V, atsižadėjusį sosto praėjus vos dvejiems metams po paskyrimo.

Malaizija yra konstitucinė monarchija, išskirtinė tuo, kad sostas pereina iš rankų į rankas tarp šalies devynių valstijų valdovų, priklausančių prieš kelis šimtmečius prasidėjusioms islamiškoms dinastijoms.

Karališkosios šeimos paeiliui valdo šalį, o kas taps naujuoju monarchu dažniausiai žinoma iš anksto.

Nors Malaizijos karališkosios šeimos atlieka simbolinę funkciją, jos yra labai gerbiamos, ypač tarp musulmonų malajiečių, o kritikuoti jas yra griežtai draudžiama.

Kvala Lumpūro rūmuose pirmadienį įvyko neeilinis valdovų susitikimas, per kurį buvo tariamasi dėl naujojo monarcho rinkimų datos, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Bernama“.

Per šį susitikimą buvo nuspręsta, kad naujasis karalius bus renkamas sausio 24-ąją, o prisaikdintas – sausio 31 dieną.

Naujasis karalius turėtų eiti pareigas įprastą penkerių metų kadenciją.

Nacionaliniai rūmai nesureagavo į prašymus pakomentuoti situaciją.

Kaip informavo vietos žiniasklaida, šalį laikinai valdo šiaurinės Perako valstijos sultonas Nazrinas Shahas (Nazrinas Šachas). Jis yra dabartinis karaliaus pavaduotojas ir atlieka Muhammado V pareigas nuo lapkričio, kai šis išėjo atostogų dėl ligos.

Nors spėlionės, kad karalius gali atsižadėti sosto, įsiplieskė dar prieš keletą dienų, Malaiziją, kur gyventojų daugumą sudaro musulmonai, vis tiek ištiko nemažas šokas dėl pirmojo nuo britų valdymo pabaigos 1957 metais monarcho atsistatydinimo.

„Be abejo, esu pritrenkta. (Karalius) yra liaudies atstovas“, – laikraščiui „New Straits Times“ sakė 25-erių prekybininkė Siti Nur Fahimah Razali (Siti Nur Fahima Razali), kilusi iš karaliaus gimtosios valstijos Kelantano.

Tarp perdavusiųjų gerus linkėjimus atsistatydinusiam karaliui yra į korupcijos skandalą įsivėlęs ekspremjeras Najibas Razakas (Nadžibas Razakas), paskelbęs socialiniame tinkle „Facebook“ tokią žinutę: „Mes, malaiziečiai, meldžiamės už jo sveikatą, ir kad jį saugotų Alahas. Tegyvuoja karalius!“

Vis dėlto Malaizijoje pastaruoju metu nuolat nuolat didėjo nerimas dėl užsienio žiniasklaidoje lapkričio pabaigoje – kelios savaitės po to, kai karalius išėjo atostogų – pasirodžiusių pranešimų, kad jis vedė rusę Oksaną Vojevodiną.

Malaizijos karališkųjų šeimų pareigūnai kol kas nekomentavo pranešimų apie vestuves.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS