Malis sveikina Vakarų Afrikos sankcijų atšaukimą: jos – neteisėtos ir nežmoniškos | Diena.lt

MALIS SVEIKINA VAKARŲ AFRIKOS SANKCIJŲ ATŠAUKIMĄ: JOS – NETEISĖTOS IR NEŽMONIŠKOS

Malio karinė chunta pirmadienį pareiškė esanti „patenkinta“, kad buvo panaikintos „neteisėtos ir nežmoniškos“ sankcijų, kurias Vakarų Afrikos valstybės jai įvedė sausį po dviejų perversmų šalyje.

Kariškių dominuojama Malio vyriausybė savo pareiškime pranešė esanti „patenkinta požiūrių suartėjimu, kuris leido mums pasiekti kompromisą“ ir galiausiai panaikinti embargą Maliui.

Ji padėkojo Malio gyventojams už jų „pasiaukojimą ir atsparumą“ Vakarų Afrikos valstybių ekonominės bendrijos (ECOWAS) „neteisėtų ir nežmoniškų sankcijų“ akivaizdoje.

Bamakas taip pat gyrė  kaimyninių Gvinėjos ir Mauritanijos „aktyvų solidarumą“. Per šių šalių teritorijas ir Konakrio bei Nuakšoto uostus Malis galėjo apeiti Vakarų Afrikos valstybių jam taikomas sankcijas.

Šios šalys leido Maliui aplenkti Dakarą ir Abidžaną, per kuriuos tradiciškai tranzitu buvo gabenama didžioji dalis produktų, skirtų prieigos prie jūros neturinčiam Maliui.

Vakarų Afrikos šalių vadovai sekmadienį panaikino sausio mėnesį įvestas prekybos ir finansines sankcijas Maliui, išgyvenusiam du karinius perversmus 2020 metų rugpjūtį ir 2021 metų gegužę.

Valdantieji kariškiai pakluso ECOWAS reikalavimams ir neseniai paskelbė naują rinkimų įstatymą bei dvejų metų pereinamojo laikotarpio darbotvarkę. Pastarojoje prezidento rinkimai numatyti 2024 metų vasarį.

Vis dėlto sankcijos ir Malio narystės Vakarų Afrikos valstybių ekonominės bendrijos organizacijose sustabdymas galios, kol šalyje bus atkurta konstitucinė tvarka.

Nuo 2012 metų Malis yra krečiamas saugumo krizės ir kovoja su separatistų bei džihadistų sukilimais šalies šiaurėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS