Maltoje – referendumas dėl kontroversiškos pavasarinės paukščių medžioklės | Diena.lt

MALTOJE – REFERENDUMAS DĖL KONTROVERSIŠKOS PAVASARINĖS PAUKŠČIŲ MEDŽIOKLĖS

  • 0

Maltoje šeštadienį vyksta referendumas, kuris gali užbaigti prieštaringai vertinamą pavasarinės medžioklės tradiciją, dėl kurios daugybė per Viduržemio jūrą migruojančių paukščių išžudoma dar prieš išauginant naujas vadas.

Šis klausimas jau daug metų kurstė aistras saloje, kur medžioklės šalininkai karštai gina šią seną tradiciją, o priešininkai peikia negailestingą praktiką, neretai prasilenkiančią su įstatymais.

33 metų teisininkas Alexas Mifsudas (Aleksas Mifsudas) sakė naujienų agentūrai AFP prie vienos balsavietės, kad ta medžioklė yra „šiurpus pomėgis“.

„Kalbame apie medžiotojus, kurie žudo viską, kas skraido. Balsuojame, kad paskelbtume tai neteisėta veikla“, – aiškino jis.

Tačiau 56 metų Josephine Cassar (Džozefin Kasar), kurios vyras kilęs iš medžiotojų šeimos ir nuo vaikystės dalyvauja tokioje veikloje, sakė balsuosianti už tradicijos išsaugojimą, perspėdama, kad medžioklės draudimas gali žymėti pirmąjį žingsnį abejotinu keliu.

„Nujaučiu, kad tėra pirmasis žingsnis. Artimiausioje ateityje bus raginama išrauti kitus pomėgius, kad ir žvejybą“, – pabrėžė moteris, ruošdamasi atiduoti savo balsą.

Balsavimas baigsis 22 val. vietos (sekmadienį 1 val. Lietuvos) laiku, o rezultatai turėtų paaiškėti keliomis valandomis vėliau.

Europos Teisingumo Teismas 2009 metais pripažino Maltą kalta dėl leidimo medžioti paukščius, grįžtančius iš Afrikos perėti Europoje, nes taip užkertama jiems galimybę susilaukti palikuonių.

Nors ES Paukščių direktyva draudžia pavasarinę medžioklę, Malta kasmet prašo išimties tvarka leisti medžioti trumpą laikotarpį. Šiuo metu šalyje leidžiama sumedžioti 11 tūkst. purplelių ir 5 tūkst. putpelių.

Šiame referendume, organizuotame dėl rinkėjų pateiktos peticijos, teisę balsuoti turi beveik 340 tūkst. žmonių.

Kad referendumas būtų pripažintas įvykusiu, turi balsuoti daugiau negu 50 proc. registruotų rinkėjų. Maltos rinkėjai tradiciškai būna labai aktyvūs – paprastai balsuoja per 70 procentų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS