Maskva davė leidimą rengti naują mitingą | Diena.lt

MASKVA DAVĖ LEIDIMĄ RENGTI NAUJĄ MITINGĄ

  • 0

Rusijos sostinės valdžia davė leidimą rugpjūčio 25 dieną rengti mitingą Sacharovo prospekte iki 100 tūkst. žmonių, trečiadienį pranešė Maskvos saugumo ir kovos su korupcija departamento aukšto rango pareigūnas Vasilijus Oleinikas.

Pasak jo, grupė piliečių pateikė prašymą leisti rugpjūčio 25 dieną surengti eitynes nuo Puškino aikštės iki Sacharovo prospekto ir mitingą prospekte.

„Organizatoriams pateiktas pagrįstas pasiūlymas surengti tik mitingą Akademiko Sacharovo prospekte, už Sodo žiedo, atsisakant eitynių. Šis pasiūlymas leis vykdomosios valdžios institucijoms imtis veiksmų viešojo renginio organizavimo saugumo sąlygoms užtikrinti“, – sakė V. Oleinikas.

Praėjusį antradienį Libertarų partijos spaudos tarnyba pranešė, kad merijai pateikė prašymą dėl leidimo rengti eitynes ir mitingą Maskvoje rugpjūčio 25 dieną.

„Mes pateikėme pareiškimą dėl sostinėje rugpjūčio 25 dieną organizuojamų eitynių ir mitingo“, – sakoma partijos pranešime.

Prašyme buvo numatyta, kad akcijos dalyviai rinksis Puškino aikštėje ir žygiuos iki Sacharovo prospekto vidinėje Sodo žiedo dalyje.

Anksčiau buvo pranešta, kad Maskvos merijai buvo pateikta dar keletas prašymų dėl mitingų rugpjūčio 24 dieną.

Žmogaus teisių organizacijos „Atviroji Rusija“ Maskvos padalinio koordinatorė Tatjana Usmanova, neužregistruotas Dmitrijaus Gudkovo komandos kandidatas į Maskvos dūmą Aleksandras Solovjovas ir Genadijaus Gudkovo štabo vadovė Elvira Vichariova prašė Maskvos savivaldybės leidimo surengti eitynes Maskvos centre Sacharovo prospektu iki Turgenevo aikštės rugpjūčio 24 dieną. Antras prašymas buvo pateiktas dėl mitingo Pergalės aikštėje.

Savivaldybės deputatai Jelena Rusakova, Grigorijus Tokačiovas, Michailas Chananašvilis, Jurijus Zujevas bei Andrejus Morevas ir Jelena Filina taip pat pateikė prašymus dėl mitingų dar dviejose vietose.

Kol kas nė vieno iš šių prašymų merija nepatenkino.

„Susitarėme, kad atsiradus būtinybei apjungsime savo prašymus į vieną“, – sakė Jelena Rusakova naujienų agentūrai .

„Jeigu mūsų prašymai dėl rugpjūčio 24 dienos bus atmesti, visas vadeles perduosime Rusijos libertarų partijai. Jeigu prašymai bus patenkinti, sėsime prie derybų stalo ir bendrai nuspręsime, kada mums geriau surengti šią akciją“, – trečiadienį „Interfax“ sakė E. Vichariova.

Anksčiau Maskvos merija neleido deputatams Iljai Azarui, J. Filinai ir A. Morevui surengti susitikimą su rinkėjais kartu su mitingu ir eitynėmis rugpjūčio 17 dieną, paaiškindama, kad prašymas buvo pateiktas per vėlai. Tačiau protesto akcijos organizatoriai informavo meriją apie savo planus rengti piketus numatyto eitynių maršruto vietose.

Nuo liepos vidurio Maskvoje rengiamos masinės protesto akcijos, kurių metu reikalaujama sąžiningų rinkimų, ir tai yra didžiausio masto demonstracijos Rusijoje nuo tada, kai Vladimiras Putinas 2012 metais grįžo į Kremlių.

Rusijos vidaus reikalų ministerijos duomenimis, rugpjūčio 10 dieną vykusiame mitinge „Susigrąžinsime teisę į rinkimus“ dalyvavo 20 tūkst. žmonių. Tuo metu nevyriausybinės organizacijos „Baltasis skaitiklis“ savanoriai nurodė, kad akcijos dalyvių buvo nuo 50 tūkst. iki 60 tūkstančių.

Vienas pagrindinių protestuotojų reikalavimų – leidimas įregistruoti dešimtis populiarių opozicijos kandidatų miesto tarybos rinkimams, vyksiantiems rugsėjį. Taip pat prašoma nutraukti baudžiamąsias ir administracines bylas, iškeltas protestuotojams, dalyvavusiems nesankcionuotuose liepos 27-osios ir rugpjūčio 3 dienos mitinguose.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS