Maskva nori bendro su Minsku tyrimo dėl Baltarusijoje sulaikytų Rusijos piliečių | Diena.lt

MASKVA NORI BENDRO SU MINSKU TYRIMO DĖL BALTARUSIJOJE SULAIKYTŲ RUSIJOS PILIEČIŲ

Maskva išreiškė nepasitenkinimą Baltarusijos ambasadoriui Vladimirui Semaškai dėl „nepagrįsto“ 33 Rusijos piliečių sulaikymo šioje šalyje ir pareikalavo, kad būtų atliktas bendras objektyvus šios padėties tyrimas, pirmadienį pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Pranešime sakoma, kad Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Andrejus Rudenka iškvietė V. Semašką „išsamaus pokalbio“ dėl abiejų šalių santykių padėties ir perspektyvų.

„Ypatingas dėmesys skirtas padėčiai dėl neseniai Baltarusijoje įvykusio 33 Rusijos piliečių sulaikymo. Rusijos pusė pareiškė, kad Rusijos piliečių areštas, įvykdytas nepagrįsta ir išgalvota dingstimi, neatitinka broliškų sąjungininkių santykių tarp abiejų šalių ir tautų“, – pabrėžiama Rusijos URM pranešime.

Praeitą trečiadienį Baltarusijos saugumo tarnybos pranešė sulaikiusios 33 Rusijos piliečius, kaip įtariama, priklausančius privačiai karinei bendrovei „Wagner“. Anot Minsko, šie asmenys į Baltarusiją atvyko su misija destabilizuoti situacijos šalyje, o Kremlius tokius įtarimus atmetė kaip „insinuacijas“.

Ketvirtadienį Baltarusijos tyrimų komitetas pranešė pradėjęs tyrimą dėl sulaikytų Rusijos piliečių, įtariamų „masinių riaušių rengimu“.

Pastarieji įvykiai yra naujausias netikėtas posūkis Baltarusijos prezidento rinkimų kampanijoje, per kurią jau beveik tris dešimtmečius valdžioje esantis 65-erių Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka prieš rugpjūčio 9-ąją įvyksiantį balsavimą jau pasiuntė už grotų savo pagrindinius varžovus.

Rusijos URM pabrėžė, kad „Rusija niekada nesikišo ir nesiruošia kištis į kitų valstybių vidaus reikalus, juo labiau Baltarusijoje, kuri yra mūsų artimiausia draugė ir sąjungininkė“.

„Reikalaujame partnerių Baltarusijoje objektyvaus tyrimo, glaudžiai bendradarbiaujant su kolegomis Rusijoje, [kad būtų ištirtos] visos įvykių aplinkybės ir būtų kuo greičiau paleisti sulaikyti Rusijos piliečiai“, – pridūrė ministerija.

Ukraina savo ruožtu pareiškė, kad prašys Minsko išduoti 28 iš sulaikytųjų, nes jie įtariami dalyve kovos veiksmuose Rytų Ukrainoje prorusiškų separatistų pusėje.

Baltarusija penktadienį perdavė Ukrainai visų sulaikytų Rusijos piliečių sąrašą ir paprašė pateikti jį išnagrinėti kompetentingoms šalies institucijoms

Ukrainos generalinės prokuratūros pranešime sakoma, kad „28 asmenims, iš kurių devyni yra Ukrainos piliečiai, iškelti įtarimai dėl dalyvavimo teroristinėje organizacijoje“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

vau ,vau

..brolisku,draugisku,,,bet slaptu teroristu grupe;;;na ,rusija visai iii -raspojasalas;;; bulvinukai ! saugokite savo nepriklausomybe nuo didziuju broliu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS