Maskva: Rusijos diplomatų sąsajos su žvalgyba – odiozinis rusofobijos pavyzdys | Diena.lt

MASKVA: RUSIJOS DIPLOMATŲ SĄSAJOS SU ŽVALGYBA – ODIOZINIS RUSOFOBIJOS PAVYZDYS

  • 2

Lietuvos valstybės saugumo departamento (VSD) informaciją dėl Vilniuje reziduojančių Rusijos diplomatų sąsajų su žvalgyba Maskva pavadino „odioziniu rusofobijos pavyzdžiu“.

„Šitą opusą sunku priimti kaip nors kitaip nei odiozinį rusofobijos pavyzdį. Kaltinimai Lietuvoje dirbantiems Rusijos diplomatams kenkėjiška veikla, šnipomanija, haliucinacijos dėl Maskvos rankos visose visuomeninio-politinio gyvenimo sferose ir visose problemose - įrodymas primygtinio noro įvykdyti antirusišką politiką vykdančios lietuviškos valdžios politinį užsakymą“, - Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ cituoja Rusijos Užsienio reikalų ministerijos atstovą spaudai Aleksandrą Lukaševičių.

VSD pirmadienį paskelbtoje nacionalinių grėsmių vertinimo ataskaitoje nurodoma, kad Rusijos generalinis konsulas Klaipėdoje Vladimiras Malyginas pernai buvo išsiųstas iš Lietuvos kaip Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) darbuotojas, siekęs gauti neviešą informaciją apie šalies politiką ir energetikos projektus.

V.Malyginas Rusijos generalinio konsulo pareigose neišbuvo nė dvejų metų - į šį postą jis buvo paskirtas 2012 metų rugsėjį. Pernai balandį Rusijos konsulato atstovai teigė, kad jis į Maskvą grįžta pasibaigus kadencijai. Lietuva savo ruožtu tuo pat metu grąžino į Vilnių konsulus Karaliaučiuje ir Sankt Peterburge.

Taip pat VSD pranešė, jog iš viso pernai iš Lietuvos „dėl aktyvios šnipinėjimo veiklos buvo išsiųsti trys Rusijos žvalgybos rezidentūrų darbuotojai“. Anot VSD, „jų veikla buvo susijusi su agentų verbavimu, neteisėtu žvalgybinės informacijos rinkimu ir aktyviosiomis priemonėmis“.

VSD teigimu, pernai nepasibaigus akreditacijos terminui iš Lietuvos buvo privesti išvykti dar keletas su diplomatine  priedanga Lietuvoje veikusių Rusijos žvalgų, tarp jų - Valerijus Katula, kurio veikla buvo paviešinta praėjusių metų metiniame grėsmių vertinime.

Anot VSD, net trečdalis Lietuvoje dirbančių Rusijos diplomatų  yra žvalgybos tarnybų pareigūnai arba susiję su žvalgybos tarnybomis.

Ataskaitos duomenimis, pernai suaktyvėjo Rusijos žvalgybų domėjimasis Lietuvos karine ir kita strategine infrastruktūra, ypač padaugėjo Rusijos   saugumo  ir žvalgybos tarnybų mėginimų verbuoti į Rusiją vykstančius Lietuvos piliečius.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

VYTAUTAS p

Tau myžtukai tik ir terūpi

jklmn

Ka lietuvoj zvalgyti,kas po kokiu krumu nusimyzo?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS