Maskva smerkia naujas JAV sankcijas Rusijai, žada imtis griežto atsako | Diena.lt

MASKVA SMERKIA NAUJAS JAV SANKCIJAS RUSIJAI, ŽADA IMTIS GRIEŽTO ATSAKO

  • 5

Rusija šeštadienį pasmerkė Vašingtono išvakarėse paskelbtas naujas sankcijas Maskvai, kaltindama Jungtines Valstijas nenoru „partnerystės pagrindu“ vystyti dvišalius ryšius.

„Tokius priešiškus Joe Bideno (Džo Baideno) administracijos veiksmus vertiname kaip nulemtus politinės valios trūkumo ir nenoro vystyti JAV ir Rusijos santykius partnerystės pagrindu“, – rusų Užsienio reikalų ministerijos pareiškime nurodė atstovė Marija Zacharova.

M. Zacharova pabrėžė, kad „mūsų atsakas, kaip visada, bus griežtas ir adekvatus“.

Tokie komentarai pasirodė, Vašingtonui penktadienį kartu su Londonu paskelbus Maskvai naujų sankcijų dėl rusų opozicionieriaus Aleksejaus Navalno apnuodijimo. Vėliau tą dieną JAV įvedė naujų baudžiamųjų priemonių keliems rusų subjektams, statantiems kontroversišką dujotiekį „Nord Stream 2“.

Ši žinia buvo paskelbta, praėjus metams nuo atakos, per kurią nervus paralyžiuojančia medžiaga buvo beveik mirtinai apnuodytas A. Navalnas; taip pat praėjus mėnesiui nuo dienos, kai Vašingtonas ir Berlynas pasiekė susitarimą, leidžiantį užbaigti „Nord Stream 2“ netaikant JAV sankcijų vokiečių bendrovėms.

Naujos priemonės bus taikomos septyniems Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) pareigūnams bei trims rusų laivams ir bendrovėms, padedantiems teisti prieštaringai vertinamą dujotiekį dujotiekį iš Rusijos į Vokietiją.

„Vėl imamasi Vakarų slaptųjų tarnybų surengtos provokacijos – numanomo Aleksejaus Navalno apnuodijimo – kartu su grasinimais įmonėms, dalyvaujančioms beveik užbaigtame „Nord Stream 2“ projekte. Visa tai atrodo apgailėtina ir pasmerkta“, – Vašingtono žingsnį komentavo M. Zacharova.

„Norėtųsi tikėtis, kad Baltuosiuose rūmuose viršų paims racionalūs svarstymai ir suvokimas, kad neproduktyvu dvišaliuose santykiuose nuolat kurstyti toksišką atmosferą, dėl kurios jie netenka bet kokios teigiamos perspektyvos“, – pridūrė rusų URM atstovė.

JAV paskelbė naujų sankcijų dujotiekį „Nord Stream 2“ tiesiantiems Rusijos subjektams

Vašingtonas penktadienį įvedė naujų sankcijų trims Rusijos laivams ir bendrovėms, dalyvaujantiems tiesiant prieštaringai vertinamą dujotiekį „Nord Stream 2“ iš Rusijos į Vokietiją.

Tokia žinia nuskambėjo JAV įstatymų leidėjams iš abiejų partijų kaltinant J. Bideno administraciją nepakankamai stengiantis sustabdyti šį projektą. Tačiau mažai tikėtina, kad naujausias žingsnis nuramins kritikus, nes paliekamos galioti sankcijų režimo išimtys dujotiekį tiesiogiai statančiai Šveicarijos ir Vokietijos bendrovei, taip pat jos generaliniam direktoriui.

Naujosios priemonės bus taikomos Rusijos laivui „Ostap Šeremeta“, padedančiam tiesti beveik užbaigtą vamzdyną; kito rusų laivo, „JSC Nobility“, savininkei; taip pat statybos įmonei „Konstanta“.

Pažymėtina, kad sankcijų išvengė projekto savininkė – bendrovė „Nord Stream AG“, taip pat jos vadovybė. JAV vyriausybė anksčiau šiemet susilaikė nuo šių sankcijų įvedimo, nepaisydama Kongreso narių, laikančių  „Nord Stream 2“ pavojingu Rusijos įtakos žaidimu, pasipriešinimo.

J. Bideno administracija sako nepritarianti projektui, bet pripažįsta, kad jis jau faktiškai yra įgyvendintas. Vašingtonas taip pat sako, kad tolesnės pastangos nutraukti „Nord Stream 2“ tiesimą pakenktų santykiams su Vokietija.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pareiškė: „Nors administracija ir toliau nepritaria dujotiekiui „Nord Stream 2“, be kita ko, taikydama sankcijas, mes toliau bendradarbiaujame su Vokietija ir kitomis sąjungininkėmis bei partnerėmis, siekdami sumažinti dujotiekio keliamą pavojų Ukrainai bei priešakinėms NATO bei ES šalims, taip pat duoti atkirtį žalingai Rusijos veiklai, įskaitant veiklą energetikos srityje.“

Penktadienį paskelbtas sprendimas priimtas praėjus vos mėnesiui nuo dienos, kai Vašingtonas ir Berlynas pasiekė susitarimą, leidžiantį užbaigti „Nord Stream 2“ netaikant JAV sankcijų vokiečių subjektams.

Lenkija ir Ukraina nusivylė sprendimu leisti užbaigti dujotiekio tiesimą ir teigė, kad pastangos sumažinti Rusijos keliamą grėsmę Europos saugumui nėra pakankamos.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Eina 1 Eina 2

Rusija Ukrainai yra agressorius ir okupantas. Bet rusiški pinigai juk nekvepia:) Lenkai europos hienos-tuo viskas ir pasakyta.

Giedrius

Galite knygas ir pirkti, bet yra kopijos internete. Visi faktai ten surinkti. Taip pat siulyciau perziureti svetaine serendipity dot li

ne veltui anonimas

nemokamai galima ir parazitu gamtoje susirasti (pvz. erkiu), ir nemokamo maisto rasti (pvz. pradvisusiu puveku). Tam paciam internete, nemokamai galim rasti vietu, kur nemokamai galesi prarasti pinigus ar nbemokamai leisi savo protan prisikt. Pasirinkimo reikalas :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS