Maskva: Vašingtonas sugriovė ginklų kontrolės susitarimus | Diena.lt

MASKVA: VAŠINGTONAS SUGRIOVĖ GINKLŲ KONTROLĖS SUSITARIMUS

  • 0

Kremlius trečiadienį apkaltino Vašingtoną, jo tvirtinimu, sugriovus ginklų kontrolės susitarimus, Jungtinėms Valstijoms pareiškus, kad Rusija nesilaiko jų paskutinio likusio pakto dėl branduolinės ginkluotės kontrolės – naujosios START sutarties.

Įtampa tarp dviejų didžiausių pasaulio branduolinių galybių buvo pasiekusi aukščiausią nuo Šaltojo karo laikų tašką dar prieš Rusijai pasiunčiant karius į Ukrainą praėjusių metų vasarį, tačiau nuo to laiko ji yra dar labiau išaugusi.

Valstybės departamentas kaltino Rusiją sustabdžius karinių objektų inspektavimą ir atšaukus derybas, tačiau nekaltino Maskvos padidinus branduolinių galvučių arsenalą tiek, kad būtų viršytos sutartos ribos.

„Manome, kad tęsti šią sutartį yra labai svarbu“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Kita vertus, matome, kad Jungtinės Valstijos faktiškai sugriovė teisinę sistemą ginklų kontrolės ir saugumo srityje“, – pridūrė jis.

Anksčiau trečiadienį Rusijos ambasadorius JAV teigė, kad Maskva „nepriekaištingai laikėsi“ susitarimo ir toliau jo laikysis.

„Atsakomybė už naujosios START klausimų eskalavimą tenka tik Vašingtonui“, – sakoma ambasadoriaus Anatolijaus Antonovo pareiškime ambasados socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje.

Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) netrukus po to, kai pradėjo eiti pareigas, pratęsė naujosios START sutarties galiojimą iki 2026 metų po to, kai ankstesnė Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija nutraukė ankstesnius ginklų kontrolės susitarimus ir nesiryžo išsaugoti dabartinės formos naujosios START sutarties.

Rugpjūčio pradžioje Maskva paskelbė, kad pagal naująją START sutartį sustabdo JAV vykdomus karinių objektų inspektavimus. Ji teigė, kad taip reaguoja į amerikiečių trukdymą Rusijai atlikti inspektavimus, o Vašingtonas šį kaltinimą neigė.

Rusija neribotam laikui atidėjo derybas pagal naująją START, kurios turėjo prasidėti Kaire lapkričio 29 dieną, apkaltinusi JAV „toksiškumu ir priešiškumu“.

Gairės: JAV, Rusija, Dmitrijus Peskovas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS