Meksika paskelbė D. Trumpo „slaptą susitarimą“ dėl migracijos | Diena.lt

MEKSIKA PASKELBĖ D. TRUMPO „SLAPTĄ SUSITARIMĄ“ DĖL MIGRACIJOS

  • 1

Meksika penktadienį paskelbė dokumentą, kurį JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) anksčiau vadino slaptu susitarimu migracijai pažaboti, bet neigė kapituliavusi dėl jo reikalavimu sudaryti vadinamąjį „saugios trečiosios šalies“ susitarimą.

Tačiau kai kurie Meksikos įstatymų leidėjai teigia, kad padėtis yra priešinga, o Kongresas iškvietė apklausti užsienio reikalų ministrą Marcelo Ebrardą (Marselą Ebrardą) ir reikalavo paaiškinti, kas konkrečiai buvo sutarta pagal paskutinės minutės susitarimą, sudarytą prieš savaitę, siekianti išvengti muitų meksikietiškoms prekėms, kuriuos grasino įvesti D. Trumpas.

Pasipiktinęs, kad daugybė Centrinės Amerikos šalių piliečių plūsta į JAV prašytis prieglobsčio, D. Trumpas spaudė Meksiką sudaryti susitarimą, kad į Meksikos teritoriją atvykę migrantai teiktų prašymus prieglobsčiui gauti būdami šioje šalyje, o ne Jungtinėse Valstijose.

Atrodo, kad Meksikos paskelbto „papildomo susitarimo“ tekstas tai patvirtina, bet šalies Užsienio reikalų ministerija tvirtino, kad šis dokumentas, pasirašytas URM teisinio patarėjo pavaduotojo ir atitinkamas pareigas užimančio JAV Valstybės departamento pareigūno, „nėra privaloma dvišalė sutartis“.

Ministerija tvirtina, kad abi šalys susitarė nedelsdamos pradėti derybas dėl „įpareigojančio dvišalio susitarimo“, pagal kurį Meksika „sutiktų su trečiųjų šalių piliečių grąžinimu [iš JAV] ir apdorotų jų prašymus suteikti pabėgėlio statusą“.

Jeigu Vašingtonas po 45 dienų nutars, kad Meksiko pastangos pažaboti migraciją nepakankamos, tuomet Meksikos vyriausybė „imsis visų būtinų priemonių pagal šalies įstatymus“, kad susitarimo sąlygos būtų išpildytos per tolesnes 45 dienas, sakoma dokumente..

Per antradienį įvykusį susitikimą su žurnalistais D. Trumpas mojavo šiuo vieno puslapio dokumentu, tačiau kritikai sako, kad prezidentas savo grasinimais įvesti muitus iš tikrųjų neužsitikrino svarių Meksikos įsipareigojimų.

Padarytose dokumento nuotraukose pavyko įskaityti kelis sakinius, bet jo visas turinys anksčiau nebuvo atskleistas.

Beveik neabejotina, kad dabar šis tekstas dar labiau pakurstys debatus, kuriai pusei labiau pavyko pasinaudoti ginču dėl muitų Meksikai.

D. Trumpas – kol kas patenkintas

Kairiųjų pažiūrų Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras (Andresas Manuelis Lopesas Obradoras) tvirtina, kad sugebėjimas išvengti D. Trumpo muitų yra jo šalies diplomatinė pergalė, o jo vyriausybė stengiasi pademonstruoti, kad per 45 dienų bandomąjį laikotarpį imasi ryžtingų veiksmų.

Pagal šalių pagrindinį susitarimą Meksika įsipareigojo pasiųsti 6 000 Nacionalinės gvardijos narių savo pietinės sienos apsaugai sustiprinti, taip pat išplėsti programą, pagal kurią priimami amerikiečių grąžinami migrantai, kol Jungtinės Valstijos tvarko jų prašymus suteikti prieglobstį.

M. Ebrardas sakė, kad Nacionalinės gvardijos dislokavimas bus baigtas antradienį ir kad savaitgalį pradės darbą 825 papildomi imigracijos pareigūnai.

Tuo metu D. Trumpas atrodė esąs nusiteikęs su Meksika bendrauti maloniai – bent jau kol kas.

„Didelis skirtumas tarp [padėties] pasienyje dabar ir tuo pačiu metu praeitą savaitę. Meksika atlieka puikų darbą. Juk [ji pasiuntė] 6 000 karių, ir jeigu tai nesuveiks, tuomet grįšime prie labai stiprių priemonių“, - prezidentas sakė televizijai „Fox News“.

D. Trumpas pridūrė, kad tuo atveju, jeigu Meksikos veiksmai jam atrodys nepakankami, jis priversiantis laikytis susitarimo dėl „saugios trečiosios šalies“.

Įpykę parlamentarai

Tokiu pobūdžio susitarimus turėtų tvirtinti Meksikos Senatas, tad įstatymų leidėjai atrodė nusiteikę kovingai.

Per M. Ebrardo liudijimą Kongrese senatorė Dulce Maria Sauri (Dulsė Marija Sauri), priklausanti opozicinei partijai PRI, atmetė užsienio reikalų ministro patikinimus, kad Meksika nepasirašė privalomos sutarties.

Perskaičiusi dokumentą, kurį D. Trumpas anksčiau šią savaitę dramatiškai išsitraukė iš kišenės, ji pareiškė: „Pone užsienio reikalų ministre, bet reikia aiškiai pasakyti, kad tai įpareigojantis [susitarimas].“

Jos kolega Damianas Zepeda (Damianas Sepeda) iš konservatyvios opozicinės partijos PAN apkaltino vyriausybę pasidavus D. Trumpo administracijos spaudimui.

„Virš mūsų tebekabo ultimatumas [dėl muitų], be to, atsisakėme savo vertingiausio kozirio: sutikome dėl saugios trečiosios šalies“, – sakė jis.

Kritikos negailėjo netgi kai kurie valdančiosios partijos „Morena“, turinčios tvirtą daugumą abejuose parlamento rūmuose, nariai.

Tarp jų buvo Kongreso pirmininkas Porfirio Munozas Ledo (Porfirijus Munjosas Ledas) – anot jo, Meksikos vyriausybė ir D. Trumpo administracija „nori paversti mūsų šalį narvu“ migrantams laikyti.

Senatoriai pasiuntė įspėjamąjį signalą A. M. Lopezui Obradorui, trečiadienį įšaldę svarstymus komitete dėl USMCA – naujosios laisvosios prekybos sutarties su JAV ir Kanada. Įstatymų leidėjai sakė norintys pirmiausiai apklausti M. Ebrardą dėl migracijos.

Dar vienu signalu penktadienį tapo Nacionalinio migracijos instituto vadovo Tonatiuh Guilleno (Tonatijaus Giljeno) netikėtas atsistatydinimas. Vyriausybė nurodė, kad šį postą perims kalėjimų komisaras Francisco Garduno (Fransiskas Gardunjas).

GALERIJA

  • Meksika paskelbė D. Trumpo „slaptą susitarimą“ dėl migracijos
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Kiniečių intrigos?.. :s

SUSIJUSIOS NAUJIENOS