Meksikos Senatas pritarė prezidento neliečiamybės panaikinimui | Diena.lt

MEKSIKOS SENATAS PRITARĖ PREZIDENTO NELIEČIAMYBĖS PANAIKINIMUI

Meksikos Senatas ketvirtadienį pritarė konstitucinei reformai, panaikinsiančiai prezidento teisinį imunitetą baudžiamajam persekiojimui už nusikaltimus, taip pat ir korupciją.

Šį pasiūlymą, kuriam jau pritarė žemieji Kongreso rūmai, dar turės patvirtinti daugumos valstijų įstatymų leidybos institucijos.

Dabar Meksikos konstitucija numato, kad pareigas einantys prezidentai gali būti teisiami tik dėl išdavystės ir tam tikrų kitų sunkių nusikaltimų.

Aukštieji Kongreso rūmai pasiūlymą panaikinti pareigas einančio prezidento neliečiamybę patvirtino 89 balsais prieš 23.

Pasiūlymą iniciavo kairuolis prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras, sakantis, kad valstybės vadovo teisinis imunitetas kursto korupciją.

Jo partijos „Morena“ vadovaujama koalicija dominuoja abiejuose Kongreso rūmuose.

Kai buvo opozicijoje, A. M. Lopezas Obradoras yra kaltinęs savo pirmtakus kyšininkavimu, tačiau nuo baudžiamojo persekiojimo juos apsaugodavo konstitucija.

Praėjusį mėnesį įstatymų leidėjai patvirtino A. M. Lopezo Obradoro prašymą kitąmet surengti referendumą dėl penkių jo pirmtakų persekiojimo dėl įtarimų, įskaitant korupciją.

Nors toks balsavimas nėra būtinas teisiškai, prezidentas pareiškė, kad jo vyriausybė imsis teisinių veiksmų tik tuo atveju, jei tam pritars Meksikos žmonės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS