A. Merkel atstovas: ES tikisi, kad Turkija laikysis susitarimo dėl migrantų | Diena.lt

A. MERKEL ATSTOVAS: ES TIKISI, KAD TURKIJA LAIKYSIS SUSITARIMO DĖL MIGRANTŲ

Vokietija tikisi, kad Turkija laikysis savo susitarimo su Europos Sąjunga dėl į Europą vykstančių migrantų sulaikymo, pirmadienį pareiškė Vokietijos kanclerės Angelos Merkel atstovas.

Šis pareiškimas nuskambėjo Ankarai siekiant daryti spaudimą Vakarų šalims dėl Sirijos konflikto ir perspėjus, kad netrukus į Europą plūstelės „milijonai“ migrantų.

A. Merkel atstovas pirmadienį nurodė, kad 2016 metais ES pasiektas susitarimas su Turkija dėl migrantų srauto stabdymo tebegalioja ir kad jo reikia laikytis.

„Tikime šio susitarimo vertingumu ir tikimės, kad jo bus laikomasi“, – žurnalistams Berlyne sakė A. Merkel atstovas Steffenas Seibertas (Štefenas Zeibertas).

Pasak jo, jeigu Ankara yra nepatenkinta šiuo susitarimu, savo nuoskaudas ji turėtų aptarti tiesiogiai su ES.

2015 metais Europos Sąjungoje kilus pabėgėlių krizei blokas pasirašė su Turkija susitarimą, kad Ankara nebepraleis pabėgėlių per savo sienas, o už tai Bendrija jai teiks finansinių paskatų.

Europos Sąjunga įsipareigojo išmokėti Turkijai 6 mlrd. eurų, kad padėtų jai apgyvendinti migrantus ir ši nepraleistų jų į Europą. Iki šiol Ankara gavo 3,2 mlrd. eurų, sakė S. Seibertas.

Turkijoje šiuo metu gyvena maždaug 4 mln. pabėgėlių, daugiausia iš Sirijos, bet Turkija reikalauja, kad ES suteiktų papildomos finansinės paramos pabėgėlių apgyvendinimui.

Pastarosiomis dienomis dėl Rusijos palaikomų Sirijos vyriausybės pajėgų vykdomo Turkijos remiamų sukilėlių puolimo Idlibe Graikijos pasienį pasiekė nauja pabėgėlių iš Sirijos banga.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) perspėjo, kad nebesijaučia susaistytas minėto susitarimo, ir pažadėjo atverti pabėgėliams vartus į ES.

„Jau šimtai tūkstančių perėjo (sieną), greitai skaičius sieks milijonus“, – sakė jis pirmadienį.

Tačiau šie skaičiai kelia abejonių.

Vokietijos užsienio reikalų ministerija pacitavo Tarptautinės migracijos organizacijos pranešimą, rodantį, Turkijos pusėje stovykloje liko nuo 7 tūkst. iki 13 tūkst. žmonių.

„Kol kas neteisėtai sieną perėjo labai nedaug žmonių“, – nurodė Vokietijos užsienio reikalų ministerijos atstovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

viltis durniu motina frau Merkel

duosi dar 10 milijardu euru sultonuj ....gal ir pagalvos siust ar prilaikyt armija ubagu ir driskiu jo pagimdytu ir surankiotu visoj turkijoj...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS