A. Merkel: ES turi pasiruošti galimybei, kad „Brexito“ susitarimas nebus pasiektas | Diena.lt

A. MERKEL: ES TURI PASIRUOŠTI GALIMYBEI, KAD „BREXITO“ SUSITARIMAS NEBUS PASIEKTAS

Europos Sąjunga turėtų pasiruošti galimam scenarijui, kad derybos su Jungtine Karalyste (JK) dėl ateities santykių žlugs, trečiadienį teigė Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

„Aš ir toliau raginsiu priimti gerą sprendimą, tačiau ES ir Vokietija turi pasirengti tokiai galimybei, kad susitarimas nebus pasiektas“, – Bundestage teigė A. Merkel, Europos didžiausiai ekonominei jėgai perimant pirmininkavimo 27 Bendrijos narėms pareigas.

JK iš ES oficialiai išstojo sausio pabaigoje. Tiesa, iki šių metų pabaigos galioja pereinamasis laikotarpis, kurio metu kasdienis britų gyvenimas iš esmės nesikeičia.

JK vis dar priklauso ES bendrajai rinkai ir muitų sąjungai, laikosi ES įstatymų ir moka įmokas į Bendrijos biudžetą. Tačiau JK premjeras Borisas Johnsonas reikalauja, kad dėl būsimų JK ir ES santykių būtų susitarta dar šiemet – jis nesutinka pratęsti pereinamojo laikotarpio, net jei abiem pusėms per trumpą laiką nepavyktų suderėti naujo susitarimo.

Jei nepavyks pasiekti susitarimo dėl tolesnių santykių, įvyks vadinamasis „Brexitas“ be sutarties, sukelsiantis didžiulių ekonominių problemų.

Po kelis mėnesius trukusių koronaviruso pandemijos sukeltų trukdžių pirmadienį ES ir JK pradėjo intensyvias penkių savaičių trukmės derybas, kuriomis siekia susitarti dėl būsimų santykių po „Brexito“.

JK premjeras Borisas Johnsonas šeštadienį paskelbė, kad Didžioji Britanija yra pasirengusi priimti pasekmes, jei nepavyktų susitarti dėl bendrų principų.

A. Merkel taip pat sugriežtino savo toną ir interviu suabejojo, ar Londonas apskritai nori susitarti.

Susitarimas turi būti suderėtas iki rudens, kad nacionaliniams parlamentams bei Europos Parlamentui pakaktų laiko susitarimą patvirtinti.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

J0

Laimingi tie kurie nepriklausys lovio karalystei ir nemanau kad gali nustatinet savo salygas jeigu esu laisvas tai ir salygas statau ES tik gali priimti ar ne o ne nurodinet

Komjaunimo sekretorius

Užpi...t jau su tuo Brexitu. Mums poch... - susitars vieni žydai su kitais ar nesusitars.

Nigga

Šlykšti boba 20 metų jau prie lovio
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS