A. Merkel partijos naujasis vadovas kritikuojamas dėl pasisakymų apie pandemiją | Diena.lt

A. MERKEL PARTIJOS NAUJASIS VADOVAS KRITIKUOJAMAS DĖL PASISAKYMŲ APIE PANDEMIJĄ

Arminas Laschetas (Arminas Lašetas), Vokietijos konservatyvios Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) naujasis vadovas, yra žinomas kaip kanclerės Angelos Merkel sąjungininkas, tačiau sulaukė kritikos dėl sprendimo atsiriboti nuo jos vykdomos kovos su koronaviruso pandemija politikos.

A. Laschetas sausį laimėjo CDU lyderio postą, žadėdamas tęsti nuosaikų A. Merkel kursą, kai ši atsistatydins vėliau šiais metais, tačiau jis, kaip rodo apklausos, pagal populiarumą vis dar atsilieka nuo savo varžovų, liekant septyniems mėnesiams iki federalinio parlamento rinkimų.

Artėjant kovą paskirtiems svarbiems rinkimams dviejose Vokietijos žemėse, A. Laschet šią savaitę užsipuolė A. Merkel vyriausybės kovos su COVID-19 strategiją, ragindamas ministrus „nelaikyti piliečių bejėgiais vaikais“.

Tačiau Achene gimęs politinis centristas, kuriam ketvirtadienį sueis 60 metų, dėl šių komentarų sulaukė kaltinimų, kad jis neturi tvirtos nuomonės ir pataikauja populistams.

A. Merkel ir Vokietijos regionų lyderiai praėjusią savaitę pratęsė šalyje galiojantį dalinį karantiną iki kovo 7 dienos.

Tačiau jie sutiko švelninti tam tikras priemones, kai kumuliacinis septynių dienų sergamumo rodiklis sumažės iki 35 naujų COVID-19 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Vyriausybė anksčiau buvo iškėlusi tikslą pasiekti 50 atvejų rodiklį, bet vėliau jis buvo sumažintas, kilus susirūpinimui dėl užkrečiamesnių viruso atmainų.

„Negalima nuolat prigalvoti naujų ribų, siekiant neleisti gyvenimui sugrįžti į normalias vėžes“, – pirmadienį pareiškė A. Laschetas per CDU posėdį Badene-Viurtemberge, vienoje iš dviejų žemių, kur kovą vyks vietos valdžios rinkimai.

„Negrabus populizmas“

„Negalime viso savo gyvenimo matuoti vien pagal sergamumo rodiklius, – kalbėjo A. Laschetas. – Atrodo, kad tebėra populiari nuostata „viską drausti, būti griežtiems, laikyti piliečius bejėgiais vaikais“.“

Dienraštis „Bild“, seniai ir aštriai kritikuojantis vyriausybės atsaką į koronaviruso pandemiją, gyrė A. Laschetą, kad jis bent jau išdrįso „garsiai pasakyti, ką galvoja daugelis žmonių“.

Tačiau kiti atkreipė dėmesį, kad būdamas daugiausiai gyventojų turinčios Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės vadovas A. Laschetas pats dalyvavo praeitą savaitę vykusiame pasitarime ir pritarė nustatytai naujai normai.

Trečiadienį visos Vokietijos mastu savaitės sergamumas COVID-19 buvo apie 57 naujus užsikrėtimo atvejus 100 tūkst. gyventojų, o trijose žemėse, įskaitant sostinę Berlyną, nukrito žemiau 50 atvejų.

Dalis CDU veikėjų ragino grįžti prie įprasto gyvenimo ir skatino vyriausybę atsižvelgti ne vien į sergamumo rodiklį, bet ir į kitus veiksnius, pavyzdžiui, ligoninėse gydomų COVID-19 pacientų skaičių.

Tačiau A. Lascheto komentarai suteikė šaudmenų jo oponentams, ypač centro kairiojoje Socialdemokratų partijoje (SPD), kuri šiuo metu dirba koalicijoje su CDU, bet atrodo nusiteikusi vis kovingiau, artėjant rinkimams.

SPD generalinis sekretorius Larsas Klingbeilis kaltino A. Laschetą nuomonės kaitaliojimu ir „negrabiu populizmu“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Pasirodo

Ir Vokietijoj protingų žmonių esama.

Arijas

Ta boba ieis i istorija kaip Europos prakeiksmas.

Jis teisus

Nu jo verslas dirba pilnai, o zmones vis ribojami, o juk tam paciam versle tie patys zmones dirba...tai kur logika?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS