A. Merkel perspėja vengti radikalių kalbų dėl „Brexit“ | Diena.lt

A. MERKEL PERSPĖJA VENGTI RADIKALIŲ KALBŲ DĖL „BREXIT“

  • 1

Po populiarios britų parlamentarės, ES šalininkės nužudymo Vokietijos kanclerė Angela Merkel penktadienį paragino britų politikus santūriau kalbėti savo agitacijų kampanijose apie artėjantį referendumą dėl Britanijos narystės Europos Sąjungoje.

„Perdėtos ir radikalios kalbos nepadės puoselėti pagarbos atmosferą“, – sakė ji, atsakydama į klausimą apie britų parlamentarės Jo Cox (Džo Koks) nužudymą.

„Juk mes visi vertiname demokratines žaidimo taisykles ir žinome, kaip svarbu užsibrėžti ribas, ar rinkdamiesi kalbos pobūdį, ar rinkdamiesi argumentus, taip pat rinkdamiesi bent kiek nepagarbų argumentą“, – pažymėjo ji ir paragino gerbti kitų žmonių įsitikinimus.

„Priešingu atveju radikalizavimas bus nebesustabdomas“, – perspėjo Vokietijos lyderė.

Agitacinė kampanija dėl Britanijos narystės Europos Sąjungoje, artėjant birželio 23-iosios referendumui, buvo sustabdyta ketvirtadienį ir tai tebegalioja penktadienį, kai šalis yra sukrėsta parlamentarės nužudymo.

Kai kurie komentatoriai jau kėlė klausimą, ar šis išpuolis nebuvo susijęs su minėta kampanija, kuri kursto įtampą kalbomis apie tautinį identitetą ir imigraciją.

Išpuolio liudininkai sakė žiniasklaidai, kad kampanijos agitatorė, dviejų vaikų mama buvo šaudoma ir badoma.

Dėl šio išpuolio likus savaitei iki referendumo dėl tolesnės šalies narystės Europos Sąjungoje buvo sustabdyta agitacinė kampanija, kurioje vienas daugiausiai aistrų keliančių klausimų buvo migracija.

Užpuolikas, kurį britų žiniasklaida įvardijo 52-ejų metų Thomu Mairu (Tomu Meru), buvo suimtas.

Kaimynai sakė, kad jis buvo vienišius ir galbūt kraštutinių dešiniųjų požiūrių.

JAV piliečių teisių organizacija „Southern Poverty Law Center“ (SPLC) nurodė, kad Th.Mairas (Tomas Meras) yra seniai žinomas baltųjų nacionalizmo propaguotojas.

Perspėja nespėlioti dėl nužudymo

Prancūzijos ir Austrijos kraštutinių dešiniųjų lyderiai perspėjo nespėlioti, kad britų parlamentarė Jo Cox (Džo Koks) buvo nužudyta dėl proeuropietiškos ir imigrantams palankios pozicijos.

Marine Le Pen (Marin Le Pen) ir jos kolega Austrijoje Heinzas-Christianas Strache (Heincas Kristianas Štrachė) kalbėjo penktadienį, prieš šešių populistinių ir euroskeptiškų partijų susitikimą, kurį surengė H.-Ch.Strache Laisvės partija, su moto „Patriotinis pavasaris“.

M.Le Pen sakė, kad „nelabai padoru naudotis šiuo dramatišku įvykiu“ tokioms spėlionėms. H.-Ch.Strache sakė, kad jo partija „yra prieš bet kokį ekstremizmą“.

Jie ir Marcus Pretzellis (Markas Precelis) iš Vokietijos partijos AfD pareikalavo Europos Sąjungos reformų, kad šalys narės turėtų daugiau teisių priimant sprendimus, o ES organizacijos Briuselyje – mažiau.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

DJ

Tai pradėk nuo savęs Merkell brukama savo sukurtus pabėgalus kitiems, tu pradėk atstatynėti Siriją su savo kompanijoms nes bus ten daug darbo ir pinigų jums patiems Gancams kurie pastoviai susimauna paskutiniu laiku !. Anglų reikalas likti ar ne, o tau žinoma nesinori prarasti savo įtakos Anglijai taip ?. Tu geriau mąstyk, kad gandai geriau gyventu ir pamąstyk apie rimtą kompensaciją Lietuvai už jūsų okupaciją per II pasaulinį karą, nes dėl Adolfo ir Josifo žuvo apie 500 tūkstančių Lietuvių !.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS