A. Merkel ragina susitarti dėl ES atsigavimo plano | Diena.lt

A. MERKEL RAGINA SUSITARTI DĖL ES ATSIGAVIMO PLANO

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ketvirtadienį paragino Europos Sąjungą iki liepos pabaigos pasiekti susitarimą dėl 750 mlrd. eurų vertės atsigavimo plano, kad būtų galima išjudinti naujojo koronaviruso pandemijos smarkiai paveiktą ekonomiką.

„Būtų geriausia, jei galėtume pasiekti susitarimą iki vasaros atostogų“, – sakė A. Merkel, ragindama valstybes nares surasti kompromisą, kuris leistų sutartį ratifikuoti iki metų pabaigos.

„Privalome veikti greitai ir ryžtingai“, – sakė ji.

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) pasiūlė šį didžiulį fondą, turintį padėti ES pakilti iš didžiausios per visą bloko istoriją recesijos, bet planui iškart ėmė įnirtingai priešintis fiskaliniu atžvilgiu konservatyvios valstybės narės, tarp jų Austrija ir Nyderlandai.

Siūlomą paketą sudaro 500 mlrd. eurų subsidijų ir 250 mlrd. eurų paskolų, bet jam turi pritarti visos ES narės.

„Pradinės pozicijos toli gražu nėra lengvos, bet tikiuosi, kad visos valstybės narės veiks kompromiso dvasia šioje beprecedentėje situacijoje, – sakė A. Merkel. – Sanglauda ir solidarumas niekada nebuvo tokie svarbūs kaip šiandien. Krizę galime įveikti tik veikdami dėl vieni kitų ir vieni su kitais.“

Europos Vadovų Taryba birželio 19 dieną turi surengti vaizdo susitikimą dėl šio prieštaringai vertinamo didžiausio ES skatinimo paketo.

Tačiau sprendimo nesitikima iki lyderių fizinio susitikimo, sakė A. Merkel, kurios šalis liepą perims pirmininkavimą Bendrijai.

Gegužės pabaigoje Vokietijos kanclerė pribloškė stebėtojus drauge su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emaniueliu Makronu) pasiūliusi 500 mlrd. eurų subsidijų planą padėti labiausiai nukentėjusioms ES narėms sugrąžinti savo ekonomikas į vėžes.

Tas pasiūlymas, dabar sudarantis didžiausią U. von der Leyen paketo dalį, sulaužė seną Vokietijos tabu, nes apėmė bendrą skolinimąsi. Tai didžiulis pozicijos pasikeitimas, nes Vokietija daug metų atkakliai nepritardavo bendram skolinimuisi.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

pati

ir prileidai pabegeliu /teoristu/ su paciu vyrusu taip vykdydama putkai pazadus uz dujotieki kuris jau verziasi iki atlanto butu gerai jei turkai nebutu nato kitu atveju graikai butu okupuoti teroristu /pabegeliu/ ka ir daro bet dar su stabdziais kurie gali neatlaikyt jav PK o jei dar kinai tai apie kokia eurosojuza kalba kai britai nusimuilino o f rankai ir doiciai irgi su savom problem tai tik lieka mums pabrukus uodega kapstytis savo meslyne ir dekot Dievui uz isauginta ekologiska bulve tam paciam nostalgiskam mesle jei jo dar uzauginsim?...

Anonimas

Kremlius kazka naujo sugalvojo? Stebesime...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS