Vokietijos parlamentas triuškinamai pritarė Graikijos gelbėjimui | Diena.lt

VOKIETIJOS PARLAMENTAS TRIUŠKINAMAI PRITARĖ GRAIKIJOS GELBĖJIMUI

  • 0

Vokietijos parlamentas trečiadienį triuškinamai nubalsavo už jau trečiąjį finansinės pagalbos Graikijai paketą, pagal kurį ta šalis per ateinančius trejus metus turėtų gauti 86 mlrd. eurų.

Jau antrąkart per šią vasarą iš atostogų atšaukti Bundestago deputatai balsavo dėl Graikijos gelbėjimo plano, kuris buvo priimtas 454 balsais prieš 113. Dar 18 parlamento žemųjų rūmų narių susilaikė.

Nors šis palaikymas buvo praktiškai neabejotinas, nes Bundestage dominuoja A.Merkel „didžioji koalicija“, svarbiausias klausimas buvo, ar kanclerė Angela Merkel susidurs su žalingu maištu savo pačios stovykloje.

Dienraštis „Bild“ prognozavo, kad gali sukilti apie 120 įstatymų leidėjų. Tikslus balsų pasiskirstymas turėtų būti paskelbtas vėliau trečiadienį, bet panašu, kad prieš siūlomą planą daugiausiai balsavo kraštutinė kairioji partija „Die Linke“, o ne konservatoriai.

Įtakingas finansų ministras Wolfgangas Schaeuble (Volfgangas Šoiblė) posėdžio pradžioje pareiškė deputatams, kad būtų „neatsakinga“ nepritarti trečiojo pagalbos Graikijai paketo.

Pasak jo, Atėnai nusipelnė naujos galimybės išgelbėti savo ekonomiką padedant euro zonos partneriams, įskaitant faktinę didžiausią Europos kreditorę Vokietiją.

„Nėra jokių garantijų, kad visa tai veiks, – visada gali kilti abejonių“, – sakė ministras, prasidėjus debatams dėl 86 mlrd. eurų vertės programos.

„Tačiau, atsižvelgiant į faktą, kad Graikijos parlamentas jau patvirtino daugelį (skolintojų reikalaujamų vykdyti) priemonių, būtų neatsakinga nepasinaudoti šia galimybe, galinčia suteikti naują pradžią Graikijai“, – pridūrė W.Schaeuble, stebint A.Merkel. Jo žodžius palydėjo deputatų plojimai.

Naujausias susitarimas mesti dar vieną gelbėjimosi ratą Atėnams euro zonoje vertinamas prieštaringai, o Nyderlandų premjerui Markui Rutte (Markui Rutei) irgi gresia įtempta akistata su savo parlamentu bei tikėtinas balsavimas dėl nepasitikėjimo, nes jo vyriausybė palaiko tą planą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS