A. Merkel yra pasiruošusi eiti į kompromisą dėl EK vadovo posto | Diena.lt

A. MERKEL YRA PASIRUOŠUSI EITI Į KOMPROMISĄ DĖL EK VADOVO POSTO

  • 0

Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienį pripažino, kad gali atsisakyti savo favorito į Europos Komisijos vadovo postą, siekdama kompromiso.

Informuodama Vokietijos parlamentą apie nepavykusį praėjusios savaitės bandymą nuspręsti, kas užims svarbiausius Europos Sąjungos postus ir vadovaus bloko reformoms ateinančiais metais, A. Merkel pareiškė, kad kitas viršūnių susitikimas sekmadienį vėl gali būti įtemptas.

„Gali kandidatuoti tik tie, kuriuos į Europos Komisijos pirmininko postą siūlo Europos Vadovų Taryba, o aš nesiremiu vien tik šia rekomendacija“, – sakė ji.

A. Merkel išreiškė viltį, kad rinkimuose bus „gerbiamas“ pagrindinio kandidato (vok. spitzenkandidat) principas, numatantis, kad geriausiai Europos Parlamento rinkimuose pasirodžiusi partija turi pirmenybę siūlant kandidatus į aukščiausius postus.

„Bet ar tai pasiseks, negaliu pasakyti“, – kalbėjo ji.

„Padėtis labai paini, todėl mums reikia toliau ieškoti sprendimo“, – sakė A. Merkel.

Kaip paprastai, per praeitą mėnesį vykusius rinkimus daugiausiai mandatų užsitikrino A. Merkel palaikoma centro dešiniųjų Europos liaudies partija (EPP). Tačiau, lyginant su ankstesniai rinkimais, ji vietų prarado.

EPP pagrindinis kandidatas į EK vadovus yra konservatorius iš Bavarijos Manfredas Weberis (Manfredas Vėberis).

Tačiau Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) ir kiti ES sunkiasvoriai sako, kad M. Weberis yra nepakankamai įtakingas, kad galėtų užimti šį postą, be to, neturi vadovaujamo darbo patirties.

Vėliau trečiadienį ruošdamasi sekmadienio susitikimui Briuselyje A. Merkel Berlyne surengs derybas su M. Weberiu, EPP frakcijos lyderiu Josephu Dauliu (Žozefu Doliu) ir savo Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) lydere Annegret Kramp-Karrenbauer (Anegret Kramp-Karenbauer).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS