Iš migrantų Danijoje konfiskuoti tūkstančiai eurų | Diena.lt

IŠ MIGRANTŲ DANIJOJE KONFISKUOTI TŪKSTANČIAI EURŲ

  • 3

Danijoje vasarį įsigaliojęs prieštaringai vertinamas įstatymas, suteikiantis pareigūnams teisę iš prašančiųjų prieglobsčio atimti grynuosius pinigus ir kitus vertingus daiktus, jau buvo pritaikytas keletą kartų, ketvirtadienį pranešė policija.

Iš viso buvo konfiskuota 117 tūkst. 600 kronų (15 tūkst. 805 eurai) grynaisiais, elektroniniame laiške naujienų agentūrai AFP rašė Danijos policija.

„Kai manęs paklausė, ar turiu 10 tūkst. kronų (per 1 300 eurų), atsakiau „taip“, – duodamas interviu transliuotojui „Radio24syv“ trečiadienį sakė prieglobsčio prašantis Ali Abdel Razaqas (Ali Abdel Razakas) ir pridūrė nežinojęs, kad visi grynieji ir kiti vertingi daiktai, kurių vertė viršija šią sumą, turi būti atiduoti pareigūnams.

Netrukus, spalio 22 dieną, policija jau beldėsi į jo kambario duris prieglobsčio centre nedideliame pietiniame Bolderslevo mieste ir privertė vyrą atiduoti turimus 8 tūkst. kronų (per 1 tūkst. eurų).

„Triskart nukentėjau nuo pakelės bombų Irake, kai dirbau policijos pareigūnu“, – sakė A.A. Razaqas ir pridūrė, kad jis „būtų galėjęs išleisti tuos pinigus operacijai ar kokiems nors daiktams“.

Pirmą kartą minėtas įstatymas buvo pritaikytas birželio 30 dieną, kai penki iraniečiai iš viso atidavė 79 tūkst. 600 kronų, (per 10 tūkst. eurų), nurodė policija.

Antrą kartą jis buvo pritaikytas liepos 14-ąją, kai keturių asmenų iraniečių šeima sumokėjo 10 tūkst.  300 (per 1 300 eurų) kronų, o rugpjūčio 3 d. vienas alžyrietis atsisveikino su 19 tūkst. 700 kronų (per 2 600 eurų).

Prieš imigraciją nusistačiusios Danijos liaudies partijos narys parlamentaras Martinas Henriksenas sakė, kad įstatymas buvo „sėkmingas tuo atžvilgiu, kad nusiuntė signalą dėl sugriežtintų taisyklių Danijoje“.

Kairiosios pakraipos Raudonųjų ir žaliųjų aljanso deputatė Johanne Schmidt-Nielsen (Johanė Šmit-Nilsen) sakė, kad nedidelis surinktų pinigų kiekis rodo, kad šis „kvailas įstatymas“ reikalingas tik tam, kad „pasiųstų signalą pasauliui, jog prašytis prieglobsčio Danijoje nėra ypač smagu“.

Ši priemonė, Danijos parlamento priimta sausį, sulaukė aštrios kritikos užsienyje, o JAV įsikūrusi žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) pavadino tą įstatymą atgrasiu.

Tuo tarpu premjeras Larsas Lokke Rasmussenas (Larsas Liokė Rasmusenas) teisina šį teisės aktą. Pasak vyriausybės vadovo, jis yra „labiausiai nesuprastas įstatymas per visą Danijos istoriją“.

Danija pernai sulaukė daugiau kaip 21 tūkst. prieglobsčio prašymų – 44 proc. daugiau nei 2014 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

kodel

gerai tegu susimoka uz viska gana uz dyka naudotis tuo uz ka kiti turi moket paziurejus i telefonus senu nokiju nieks neturi

Augustas

Na, matot, kokie neturtingi. Vargšai patraukė į Daniją pašalpų.

1

su karaus zmones naikina o gyvus isvaro nes ten zemes turtingos stai kodel taip arsiai puolama sirija ir viskas suverciama religiniams konfliktams nes tai ir paranku spec. t. o kurie sugebejo dar pabegti is ju atimamos paskutines santaupos to ismoko ir musu komunistiniai kapitalistai.. juk mes dar europoje kurioje ir vyksta sis/karnavalas/... ar ne taip p. nieksai prisieke ir neprisieke velniui...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS