Minskas pasitrauks iš įprastinių pajėgų Europoje sutarties, iš kurios jau išstojo Rusija | Diena.lt

MINSKAS PASITRAUKS IŠ ĮPRASTINIŲ PAJĖGŲ EUROPOJE SUTARTIES, IŠ KURIOS JAU IŠSTOJO RUSIJA

  • 8

Baltarusijos autoritarinis prezidentas penktadienį pareiškė, kad šalis sustabdys dalyvavimą Sutartyje dėl įprastinių ginkluotųjų pajėgų Europoje (CFE), kuri kadaise buvo viena pagrindinių žemyno saugumo doktrinų.

Aliaksandras Lukašenka parlamentui, kurį jis visiškai kontroliuoja, pateikė įstatymo projektą, kuriame raginama sustabdyti sutarties galiojimą.

1990 metais pasirašytoje sutartyje nustatomi tankų, kovos mašinų, karo lėktuvų ir sunkiosios artilerijos, kuri gali būti dislokuojama Europoje, apribojimai. Ja buvo siekiama išlaikyti karinę pusiausvyrą tarp Vakarų ir šalių, kurios Šaltojo karo metais priklausė Varšuvos paktui.

Tačiau 2023 metais Rusija visiškai pasitraukė iš šios sutarties, o NATO valstybės – sutarties šalys – į tai atsakė sustabdydamos savo dalyvavimą.

Pasitraukusi iš sutarties, Baltarusija gali plėsti savo kariuomenę.

„Baltarusijos dalyvavimo CFE sutartyje sustabdymas turi įtakos jėgų ir saugumo pusiausvyrai visame euroatlantiniame regione ir Vakarų šalims siunčia signalą, kad Minskas ketina tapti aktyviu kariniu žaidėju regione“, – naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė Baltarusijos karinis analitikas Aliaksandras Alesinas.

Baltarusijoje dislokuota Rusijos taktinių branduolinių ginklų, taip pat raketų ir karių.

Siųsdama karius į Ukrainą, Rusija naudojasi šia šalimi kaip tarpine stotele, tačiau Baltarusijos pajėgos nėra dalyvavusios jau trečius metus besitęsiančiame kare.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

žemiau -

kaip nors išgyvensim be tarakono bulvių, užsiauginm ir net jų, nejuokink, rašistini dunduk.

Jonai!

Zurek kad paciam nerieketu begti grauzti lukosenkos bulviu:)

kremliaus dvokiantys autai

tarakonas nusprendė baigti gyvenimą kartuvėse, jei išgyvens?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS