Mirė buvęs Kinijos premjeras Li Keqiangas | Diena.lt

MIRĖ BUVĘS KINIJOS PREMJERAS LI KEQIANGAS

  • 0

Buvęs Kinijos premjeras Li Keqiangas (Li Kečiangas) penktadienį mirė būdamas 68 metų.

Reformų siekęs biurokratas kadaise buvo laikomas būsimuoju šalies vadovu, tačiau jį nustelbė dabartinis prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas).

Ketvirtadienį Li Keqiangą ištiko širdies smūgis ir jis mirė Šanchajuje iškart po vidurnakčio, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Kinijos užsienio reikalų ministerija penktadienį pareiškė, kad giliai liūdi dėl buvusio premjero mirties – tai pirmas viešas Pekino komentaras šiuo klausimu.

„Giliai gedime dėl tragiškos draugo Li Keqiango mirties, kurią sukėlė staigus širdies smūgis“, – per reguliarią spaudos konferenciją sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning ir pridūrė, kad „netrukus bus paskelbtas nekrologas“.

Per 10 metų trukusį darbą premjero poste – valdant Xi Jinpingui – Li Keqiangas susikūrė modernesnio Komunistų partijos lojalisto įvaizdį, palyginti su konservatyvesniais kolegomis. Laisvai angliškai kalbėjęs valdininkas savo kadencijos metu palaikė ekonomines reformas.

Staigi buvusio Li Keqiango mirtis sukrėtė daugelį šalies gyventojų, kurie atiduoda jam pagarbą socialiniuose tinkluose.

Kinijos platformoje „Weibo“ su jo mirtimi susijusi grotažymė vos per kelias valandas sulaukė daugiau nei 1 mlrd. peržiūrų. Pranešimuose apie Li Keqiango mirtį mygtukas „patinka“ buvo paverstas saulute – Kinijoje įprasta laidotuvių gėle, o daugelis vartotojų komentavo „ilsėkis ramybėje“.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pareiškė užuojautą dėl Li Keqiango mirties, sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris (Metjus Mileris).

Japonijos ambasada Kinijoje pareiškė užuojautą „Weibo“ tinkle. Joje sakoma, kad Li Keqiangas lankėsi Japonijoje 2018 metais ir suvaidino svarbų vaidmenį abiejų šalių santykiuose.

„Galia pati iš savęs vis dar yra svarbesnė“

Jis buvo smulkaus partijos pareigūno Rytų Kinijoje, skurdžioje Anhujaus provincijoje, sūnus. Per audringą kultūrinę revoliuciją 1966–1976 metais Li Keqiangas buvo išsiųstas į kaimą dirbti fizinio darbo.

Vėliau Pekino universitete jis įgijo teisininko laipsnį. Pasak bendramokslių, ten būsimasis premjeras susidomėjo vakarietiška ir liberalia politine teorija, išvertė vieno britų teisėjo knygą apie teisę.

Tačiau devintojo dešimtmečio viduryje įsitraukus į valdininkų gretas jo modernus požiūris ėmė slopti.

Li Keqiangas galiausiai tapo vyriausiuoju valdančiosios komunistų partijos pareigūnu Henano provincijoje ir Liaoningo regione šiaurės rytuose – abiejose ekonomika augo.

Tačiau jo reputacijai pakenkė jo tvarkymasis su ŽIV/AIDS epidemija, kuri kilo dėl užkrėsto kraujo donorystės programos jam būnant partijos vadovu Henane.

Vietos valdžios institucijos, užuot priskyrusios atsakomybę susijusiems pareigūnams, susidorojo su aktyvistais ir žiniasklaida. Nemažai skandalų sveikatos sektoriuje vadovaujant Li Keqiangui kilo ir nacionaliniu lygmeniu.

Vėliau jis buvo paaukštintas ir tapo tuometinio premjero Wen Jiabao (Ven Dziabao) pavaduotoju.

Jo mėginimus spręsti gilias Kinijos ekonomines problemas apribojo didžiulis Xi Dzinpingo, su kuriuo jis kadaise buvo laikomas varžovu dėl šalies vadovo posto, autoritetas.

Li Keqiangas buvo giriamas už tai, kad padėjo šaliai palyginti nesunkiai įveikti pasaulinę finansų krizę, tačiau jo vadovavimo laikotarpiu Kinijos valdžia smarkiai pasikeitė: nuo konsensusu grindžiamo valdymo, siejamo su buvusiu lyderiu Hu Jintao (Hu Dzintao) ir jo pirmtakais, prie autokratiškesnės Xi Jinpingo valdžios.

„Žmonės visada diskutavo, ar (Kinijos) institucijos (...) apibrėš rezultatus, o ne tik galią kaip tokią, – naujienų agentūrai AFP sakė Kalifornijos universiteto San Diege Kinijos elito politikos ekspertas Victoras Shihas (Viktoras Šichas). – Ir, žinoma, pastarojo meto įvykiai rodo, kad galia pati iš savęs vis dar yra svarbesnė.“

Praėjusį spalį partijos suvažiavime Li Keqiangas buvo išbrauktas iš Nuolatinio komiteto narių, nors jis dar nebuvo pasiekęs neoficialaus pensinio amžiaus – 70-ies.

Kovą jis atsistatydino, o premjero kėdę užėmė Li Qiangas (Li Čiangas), kuris yra Xi Jinpingo bičiulis dar nuo jo darbo provincijos valdžioje laikų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS