Mokslininkai ir tyrėjai stebi Rusijoje vis dar veikiančias tarptautines įmones | Diena.lt

MOKSLININKAI IR TYRĖJAI STEBI RUSIJOJE VIS DAR VEIKIANČIAS TARPTAUTINES ĮMONES

  • 0

Mokslininkai ir interneto tyrėjai stebi tarptautinių kompanijų, vis dar dirbančių Rusijoje, nepaisant Maskvos invazijos į Ukrainą, veiksmus.

JAV mokslininkas Jeffrey Sonnenfeldas (Džefris Zonenfeldas) iš Yale'io (Jeilio) vadybos mokyklos yra vienas iš šios praktikos pradininkų. Jis sukūrė savo duomenų bazę, kai kurioms bendrovėms pareiškus prieštaravimų dėl to, kad jos esą neteisingai buvo apkaltintos pasilikimu Rusijoje nepaisant Maskvai taikomų tarptautinių sankcijų.

„Gudrūs teisininkai ir viešųjų ryšių konsultantai bandė sukurti strateginę dūmų uždangą“ jų veiklai Rusijoje, naujienų agentūrai AFP teigė J. Sonnenfeldas.

„Todėl sukūrėme vertinimo sistemą nuo A iki F“, atitinkančią JAV mokyklose taikomą vertinimo sistemą, sakė mokslininkas.

Anot jo, išsami ir nuolat atnaujinama duomenų bazė, sukurta padedant maždaug 50 įvairių pasaulio šalių tyrėjų tinklui, tapo šioje srityje dirbančių žmonių informaciniu šaltiniu.

J. Sonnenfeldas pažymėjo, kad duomenų bazė atlaikė ne vieną jai mestą teisminį iššūkį.

Kita iniciatyva – penkių Ukrainos aktyvistų 2022 metų kovą, iškart po Rusijos invazijos pradžios, sukurta interneto svetainė „Leave Russia“.

Vėliau ši svetainė sujungė savo veiklą su panašiu projektu, vykdomu Kyjivo ekonomikos mokykloje.

Mokslininkai ir tyrėjai vadovaujasi įmonių finansiniais dokumentais, siekdami įvertinti, kokiu mastu įmonės vykdo verslą Rusijoje.

Įvertinta daugiau kaip 3 tūkst. bendrovių, jos suskirstytos į kategorijas pagal tai, kokiu intensyvumu tęsia savo veiklą Rusijoje.

J. Sonnenfeldui šios veiklos prasmė yra akivaizdi.

Savo interneto svetainėje mokslininkas pareiškė, kad nuo tada, kai startavo ši iniciatyva, daugiau nei tūkstantis įmonių viešai paskelbė, kad savo noru apriboja veiklą Rusijoje didesniu mastu, nei to reikalauja tarptautinės sankcijos.

Be to, AFP jis nurodė, kad kasdien sulaukia skambučių iš įvairiausių įmonių, norinčių pagerinti savo padėti sąraše.

Karui tęsiantis, kelios iniciatyvos apjungė savo veiklą: pavyzdžiui, projektas „Don't Fund War“ suvienijo jėgas su J. Sonnenfeldo duomenų baze Yale'io universitete.

Kita Vankuverio verslininko pradėta iniciatyva „Coalition for Ukraine“ savo veiklą nutraukė 2022-ųjų pabaigoje, bet pati Ukraina turi savo duomenų bazę „International Sponsors of War“, į kurį įtraukta nemažai Vakarų šalių įmonių.

Šioje Ukrainos duomenų bazėje JAV užima antrą vietą pagal Rusijoje vis dar veikiančių įmonių skaičių (septynios); po jų eina Graikija (penkios) ir Prancūzija (keturios).

Tačiau sąrašo viršuje yra Kinija, turinti devynias Rusijoje veikiančias bendroves.

Gairės: Rusija, tarptautinės įmonės, bendrovės, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS