„The Moscow Times“: Švedija sustiprino salos Baltijos jūroje gynybą | Diena.lt

„THE MOSCOW TIMES“: ŠVEDIJA SUSTIPRINO SALOS BALTIJOS JŪROJE GYNYBĄ

Švedija sustiprino Gotlando salos Baltijos jūroje gynybą, baimindamasi, kad Rusija gali pamėginti ją kontroliuoti, sakė vyriausiasis karalystės ginkluotųjų pajėgų vadas Michaelas Bydenas. Apie tai paskelbė leidinys „The Moscow Times“.

„Tas, kas valdo Gotlandą, valdo Baltijos jūrą. (...) Iš Gotlando mes galime padėti kitoms NATO šalims prie Baltijos jūros gyventi saugiai. Bet jei (Rusijos prezidentas Vladimiras) Putinas įsiveržtų į Gotlandą, jis galėtų iš jūros grasinti NATO šalims. Tai reikštų taikos ir stabilumo pabaigą Šiaurės šalyse ir Baltijos jūros regione“, – interviu RND sakė M. Bydenas.

Jo nuomone, V. Putinas „nusitaikė“ į Gotlandą, taip pat į Alandų salyną. „Jei Rusija perims kontrolę ir uždarys Baltijos jūrą, tai turės didžiulį poveikį mūsų gyvenimui – Švedijoje ir visose kitose prie Baltijos jūros esančiose šalyse. Negalime to leisti“, – sakė M. Bydenas.

Gegužės 21 d. tapo žinoma, kad Rusijos valdžia nusprendė išplėsti šalies teritorinius vandenis Baltijos jūroje prie Lietuvos ir Suomijos sienų. Pagal vyriausybės nutarimą Rusija ketina paskelbti dalį akvatorijos Suomijos įlankos rytuose, taip pat prie Kaliningrado srities Baltijsko ir Zelenogradsko miestų, savo vidaus vandenimis.

Tuo tikslu būtų pakeistos taškų, nuo kurių brėžiamos linijos nustatant Rusijos Federacijos teritorinių vandenų jūroje plotį, geografinės koordinatės.

Remiantis vyriausybės nutarimo priedu, pasienyje su Suomija Rusijos vyriausybė planuoja pakoreguoti koordinates prie Jagrų, Somerso, Hoglando, Rodšero, Malyj Tiuters ir Vigrundo salų, taip pat prie šiaurinės įplaukos į Narvos upę.

Tuo metu pasienyje su Lietuva Rusija ketina peržiūrėti teritorijas palei Kuršių neriją, Tarano kyšulį ir Baltijos neriją.

Dabartinės geografinės koordinatės, nustatytos 1985 m. SSRS Ministrų Tarybos nutarimu, „ne visiškai atitinka esamą geografinę padėtį“, sakoma dokumente. Patį 40 metų senumo nutarimą, reglamentuojantį sienas Baltijos jūroje, Rusijos gynybos ministerija pasiūlė iš dalies „pripažinti negaliojančiu“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

:)))

oho kaip sustiprino... vietoj pripuciamos valties viena amfibija ir keli pestininkai...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS