Musulmonų Ramadano pabaigą temdo virusas, neramumai Artimuosiuose Rytuose | Diena.lt

MUSULMONŲ RAMADANO PABAIGĄ TEMDO VIRUSAS, NERAMUMAI ARTIMUOSIUOSE RYTUOSE

Pasaulio musulmonai ketvirtadienį antrus metus iš eilės santūriau švenčia Ramadano mėnesio pabaigą žyminčią Id al Fitro šventę, COVID-19 pandemijai vėl privertus uždaryti mečetes ir neleidžiant susitikti šeimoms.

Gazos Ruože kvietimas maldai aidėjo virš sugriautų pastatų, Izraelio karo lėktuvams toliau bombarduojant šią palestiniečių teritoriją per didžiausią smurto protrūkį nuo 2014 metų karo.

Gazos Ruožą valdantis islamistų judėjimas „Hamas“ paragino tikinčiuosius prie bendros maldos prisijungti savo namuose arba artimiausioje mečetėje ir vengti atvirų vietų.

„Vien tik aviacijos smūgiai, griovimas ir niokojimas“, – sakė Hassanas Abu Shaabanas (Hasanas Abu Šaabanas), bandęs praskaidrinti nuotaiką praeiviams dalijamu šokoladu.

Indonezijos sostinėje Džakartoje tikintieji su kaukėmis dalyvavo bendroje maldoje gatvėse. Daugiausiai gyventojų turinti musulmoniška pasaulio valstybė mažos rizikos rajonuose leido rengti maldas mečetėse, bet ten, kur viruso plitimo rizika didesnė, mečetės buvo uždarytos. Tarp pastarųjų yra Džakartos Nepriklausomybės mečetė – didžiausia Pietryčių Azijoje.

Indoneziečiams ir malaiziečiams antrus metus iš eilės draudžiama pagal Id al Fitro tradiciją keliauti aplankyti giminaičių.

Tačiau Bangladeše dešimtys tūkstančių žmonių iš sostinės Dakos keliavo pas šeimas gimtuosiuose kaimuose, nors šalyje galioja karantinas, o keliuose įrengti patikrinimo postai. Ekspertai baiminasi didelio COVID-19 atvejų skaičiaus augimo, šalyje trūkstant vakcinų ir nuogąstaujant dėl „indiškųjų“ koronaviruso atmainų plitimo.

„Suprantu, kad tokiais laikais visi pasiilgstame savo giminaičių, ypač per Id [al Fitrą], – sakė Indonezijos prezidentas Joko Widodo (Džokas Vidodas). – Bet pirmiausia drauge galvokime apie saugumą ir nevykime į savo gimtuosius miestus.“

Nors pernai Indonezijoje galiojo panašus draudimas, praėjus trims savaitėms po Id al Fitro šalyje per parą užregistruojamų naujų COVID-19 atvejų skaičius padidėjo 37 procentais. Panašiai Indonezijoje būdavo ir po kitų švenčių.

Iš viso Indonezijoje jau užregistruota 1,7 mln. užsikrėtimo koronavirusu ir daugiau kaip 47,6 tūkst. mirties nuo COVID-19 atvejų.

Džakartos gubernatorius taip pat nurodė uždaryti parduotuvių centrus, restoranus ir laisvalaikio leidimo vietas, kurie švenčių periodu paprastai būna sausakimši.

Nebėra bendrų maldų mečetėse, šeimų susitikimų, giminaičių dovanų ir sausainių vaikams, todėl Id al Fitras „nebėra didelis įvykis“, sakė Džakartos gyventoja Maysa Andriana (Maisa Andriana). „Pandemija pakeitė viską... Labai liūdna!“ – pridūrė ji.

Nors policija įrengė patikrinimo postus svarbiuose keliuose, o vidaus skrydžiai ir kiti keliavimo būdai buvo sustabdyti, vis tiek nerimaujama, kad žmonės nepaisys draudimų. Televizijos reportažuose buvo matyti sunkvežimiuose ar žvejų laivuose besislapstantys miestiečiai, su dideliais automobilininkų srautais susiduriantys patikrinimo postų pareigūnai.

„Vykdėme vyriausybės sprendimą, kuriuo mums buvo uždrausta pernai per Id [al Fitrą] aplankyti mano tėvus. Gana! Dabar manęs niekas nesustabdys“, – sakė gamyklos darbininkas Askari Anamas (Askaris Anamas), kuris norėdamas išvengti susidūrimo su pareigūnais į savo gimtąjį miestą keliavo šalutiniais keliukais.

„Žinoma, kad nerimauju“, – atsakė jis, paklaustas apie galimybę užsikrėsti.

„Tačiau palieku tai Dievo valiai“, – pridūrė A. Anamas.

Sveikatos apsaugos ministras Budi Gunadi Sadikinas (Budis Gunadis Sadikinas) išreiškė susirūpinimą galimu viruso plitimu ir nuogąstavo, kad žmonės keliaus nepaisydami draudimų.

Pietinėje Filipinų dalyje COVID-19 protrūkiai ir naujos kovos tarp vyriausybinių pajėgų ir musulmonų sukilėlių sutrukdė rengti masines viešas maldas. Dauguma žmonių užsidarė namuose, o Magindanao provincijoje daug šeimų, priverstų palikti namus dėl pastarojo meto kovų, šventę mini evakuotųjų stovyklose.

Malaizijoje premjeras Muhyiddinas Yassinas (Muhjidinas Jasinas) netikėtai paskelbė dar vieną nacionalinį karantiną nuo trečiadienio iki birželio 7 dienos. Dėl augančio COVID-19 atvejų skaičiaus buvo uždraustos kelionės tarp valstijų, visa socialinė veikla, todėl šalies musulmonai, kaip ir Indonezijoje, negali lankyti vieni kitų bei šeimos kapų.

Muhyiddinas Yassinas pripažino, kad daug kas pyksta dėl karantino, bet teisino drastiškas priemones ir sakė, kad ligoninės jau priartėjo prie savo galimybių ribos.

Malaizija trečiadienį pranešė apie 4 765 naujus COVID-19 atvejus, bendrą atvejų skaičių šalyje padidinusius iki 453 222. Skaičius yra kone keturgubai didesnis, nei buvo metų pradžioje.

Mirties nuo COVID-19 skaičius Malaizijoje padidėjo iki 1 761.

„Ar ši vyriausybė tironiška? Bet aš nesu tironas“, – sakė Muhyiddinas Yassinasas.

„Įsivaizduokite: jei turite svečių, virusas plis... Jei svečiai aplanko 10 namų, tuomet 10 šeimų bus užkrėstos COVID-19 ir galiausiai vos pasibaigus [Id al Fitrui] teigiamų atvejų skaičius šalyje galėtų pašokti iki dešimčių tūkstančių per dieną“, – kalbėjo jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS