NATO: Graikija ir Turkija susitarė dėl mechanizmo kariniams konfliktams išvengti | Diena.lt

NATO: GRAIKIJA IR TURKIJA SUSITARĖ DĖL MECHANIZMO KARINIAMS KONFLIKTAMS IŠVENGTI

Graikija ir Turkija susitarė dėl mechanizmo, padėsiančio išvengti karinių incidentų rytinėje Viduržemio jūros dalyje.

Be kita ko, bus įsteigta „karštoji linija“, kad būtų užkirstas kelias konfliktams jūroje ir ore, ketvirtadienį Briuselyje po kelias savaites trukusių abiejų sąjungininkių derybų pranešė Aljansas.

„Aš sveikinu mechanizmo kariniams konfliktams švelninti įsteigimą. Tai pavyko Graikijos ir Turkijos konstruktyvių įsipareigojimų dėka“, - komentavo NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas. Mechanizmas esą gali padėti sukurti erdvę diplomatinėms pastangoms, kad būtų išspręstas pagrindinis konfliktas.

Derybos buvo pradėtos po to, kai pastaruoju metu smarkiai paaštrėjo ginčas tarp Turkijos ir Graikijos dėl gamtinių dujų rytinėje Viduržemio jūros dalyje. Graikija kaltina Turkiją prie graikų salų nelegaliai žvalgant gamtinius išteklius. Vyriausybė Ankaroje kaltinimus neigia ir tvirtina, kad vandenys, kuriuose vykdoma žvalgyba, priklauso Turkijos kontinentiniam šelfui.

Vykstant karinėms pratyboms, jūrinėje teritorijoje prieš kurį laiką net įvyko graikų ir turkų karo laivų susidūrimas.

Konfliktas turi ilgą priešistorę. Turkijos parlamentas jau 1995 metais Graikijos teritorinių vandenų išplėtimą Egėjuje pavadino „karo priežastimi“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ten neteisybe

5 km 500km

Tokios skirtingos valstybes ---SUSITARE---VALIO

O!! Aciu Dievui!! Ir DVIEM atvesusioms [Turku ir Graiku]] galvoms .Viska galima spresti protingai. Net malonu tai girdeti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS