NATO ir Ukrainą sies dar glaudesnė partnerystė | Diena.lt

NATO IR UKRAINĄ SIES DAR GLAUDESNĖ PARTNERYSTĖ

NATO ir Ukrainą susies dar glaudesnė partnerystė. Aljansas penktadienį pranešė, kad šalis bus įtraukta į vadinamąją Išplėstinių galimybių programą (Enhanced Opportunities Program, (EOP).

Tai suteiks Ukrainai platesnes galimybes dalyvauti NATO pratybose ir bendradarbiavimo projektuose bei prieigą prie tam tikros slaptos Aljanso informacijos.

Šiuo metu programos dalyvės yra Australija, Suomija, Gruzija, Jordanija ir Švedija.

Ukrainoje šis pareiškimas sukėlė džiugesį. Prezidentas Volodymyras Zelenskis tviteryje rašė, kad NATO tuo pripažino ir ukrainiečių karių pasiekimus taikos misijose pasaulyje. Užsienio reikalų ministras Dmitrijus Kuleba pareiškė, kad Ukraina dabar gaus statusą, kurio seniai nusipelnė.
 
Diplomatai pabrėžia, kad naujasis statusas nereiškia tolesnio žingsnio NATO narystės link. Ukraina jau kurį laiką yra NATO partnerė, siunčia karius į Aljanso misijas Afganistane ir Kosove. Jau kurį laiką šalis dalyvauja ir kai kuriuose manevruose.
 
Rusijoje šis NATO sprendimas gali būti palaikytas provokacija. Maskva jau daug metų kritikuoja NATO plėtrą į rytus ir Aljanso pajėgų dislokavimą buvusiose sovietinėse respublikose. NATO dar 2008-aisiais pažadėjo Ukrainai konkrečią narystės perspektyvą.
 
 
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Nuomonė

Pigūs chacholai gali stipti kur Afrikoj aaužr Azijoj už NATO interesus, trečiarūšiai vergai...gerai, kad jų daug , ilgam užteks :) Chacholo kaina- keliolika dolerių..

Durniu laivas

Subires tą ES nachren kaip SSSR Tik laiko klausimas !!!

keista

ateitis laukia europos su habolais .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS