NATO ministrai aptars padėtį Baltarusijoje, Afganistane ir Ukrainoje | Diena.lt

NATO MINISTRAI APTARS PADĖTĮ BALTARUSIJOJE, AFGANISTANE IR UKRAINOJE

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pranešė, kad Aljanso šalių užsienio reikalų ir gynybos ministrai antradienį aptars pasirengimą birželio 14 dieną numatytam viršūnių susitikimui, taip pat virtinę kitų temų, įskaitant Afganistaną, Ukrainą ir Baltarusiją.

„Aptarsime virtinę klausimų, įskaitant tolesnius veiksmus Afganistane bei įvykius Ukrainoje ir Baltarusijoje. Visgi ministrai sutelks dėmesį į pasiruošimą viršūnių susitikimui“, – sakė J. Stoltenbergas per spaudos konferenciją Briuselyje, pristatydamas antradienį vaizdo ryšiu vyksiančių užsienio reikalų ir gynybos ministrų pasitarimų darbotvarkę.   

J. Stoltenbergas įvardijo uždavinius, kuriuos teks spręsti Aljansui. Jis paminėjo Aljanso narių vienybės ir įsipareigojimo kolektyvinei gynybai stiprinimą, taip pat NATO vaidmens „ginant taisyklėmis paremtą tarptautinę tvarką“ didinimą.

NATO vadovas pažymėjo, kad „visas šis darbas pareikalaus nuolatinių investicijų į mūsų gynybą“. Anot jo, septynerius metus iš eilės sąjungininkės Europoje ir Kanada didina išlaidas gynybai. Vis dėlto „sąjungininkės turi daugiau investuoti drauge“, nes „mūsų resursų apjungimas reiškia didesnę galią“, sakė J. Stoltenbergas   

Paklaustas apie Rusiją, NATO vadovas sakė, kad matąs aiškų Rusijos elgesio modelį.

„Rusija daug investuoja į naujus pajėgumus ir priemones, pradedant įprastine ginkluote ir baigiant branduolinėmis sistemomis. Tačiau ne tik tai. Rusija pasirengusi panaudoti karinę jėgą prieš kaimynus – Sakartvelas, Ukraina, tebesitęsianti destabilizacija Donbase, Ukrainos rytuose, taip pat Krymo aneksija. Matome Rusijos ginkluotųjų pajėgų telkimą Baltijos jūroje, Barenco jūroje, Kaliningrado srityje, Juodojoje jūroje, taip pat Artimuosiuose Rytuose ir Viduržemio jūros regione“, – kalbėjo jis.         

„Tai viena pagrindinių priežasčių, kodėl pastaraisiais metais NATO didina savo pajėgų parengtį ir kodėl mes dislokavome kovines grupes Šiaurės Atlanto aljanso rytinėje dalyje“, – sakė J. Stoltenbergas. 

Jis taip pat pranešė, kad birželio 14 dieną numatytas NATO viršūnių susitikimas bus trumpas, todėl jame nedalyvaus šalys partnerės, tokios kaip Ukraina ir Sakartvelas. 

„Viršūnių susitikime dalyvaus tik sąjungininkės, nes jis bus palyginti trumpas – vyks tik vieną dieną. Kitą kartą mes galbūt nuspręsime skirti daugiau laiko ir susitiksime su šalių partnerių vadovais“, – sakė J. Stoltenbergas.

Visgi jis neprognozavo, kada galėtų įvykti toks viršūnių susitikimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS