NATO pasmerkė Rusijos pasitraukimą iš susitarimo dėl Ukrainos grūdų eksporto | Diena.lt

NATO PASMERKĖ RUSIJOS PASITRAUKIMĄ IŠ SUSITARIMO DĖL UKRAINOS GRŪDŲ EKSPORTO

  • 0

NATO trečiadienį po skubių konsultacijų su Kyjivu pasmerkė Rusijos pasitraukimą iš susitarimo dėl Ukrainos grūdų eksporto Juodąja jūra.

„Sąjungininkai ir Ukraina griežtai pasmerkė Rusijos sprendimą pasitraukti iš Juodosios jūros grūdų susitarimo ir tyčinius bandymus sustabdyti Ukrainos žemės ūkio produktų eksportą, nuo kurio priklauso šimtai milijonų žmonių visame pasaulyje“, – sakoma NATO išplatintame pareiškime. 

Išplatintame pareiškime NATO taip pat pasmerkė pastarojo meto Rusijos atakas prieš Odesą, Mykolajivą ir kitus uostamiesčius, įskaitant smūgius į grūdų sandėlius Ukrainos Renio uostamiestyje.

„Rusijos veiksmai taip pat kelia didelį pavojų Juodosios jūros regiono, kuris yra strategiškai svarbus NATO, stabilumui. Sąjungininkai didina paramą Ukrainai ir stiprina savo budrumą“, – teigė NATO vadovas Jensas Stoltenbergas. 

Trečiadienį įvyko antrasis naujos NATO ir Ukrainos tarybos, kurią šį mėnesį per Aljanso aukščiausiojo lygio susitikimą Lietuvoje iškilmingai atidarė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, posėdis.

Kijevas sušaukė derybas po to, kai Maskva praėjusią savaitę vienašališkai pasitraukė iš susitarimo, kuriuo siekiama užtikrinti Ukrainos grūdų eksportą per Juodąją jūrą.

Tarybos tikslas – stiprinti NATO ir Kyjivo politinius ryšius, o Ukrainai suteikiama teisė prašyti rengti susitikimus abiem pusėms rūpimiems klausimams aptarti.

Vilniuje vykusiame aukščiausiojo lygio susitikime Aljanso lyderiai susitarė, kad kvietimas Ukrainai prisijungti prie NATO bus pratęstas, kai dėl to sutars  bloko valstybės ir Kyjivas įvykdys keliamas sąlygas.

 

Gairės: karas Ukrainoje, NATO, Ukrainos grūdų eksportas, Jensas Stoltenbergas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS